Marit Törnqvist går i Astrid Lindgrens fotspår

Under barnbokskonferensen SmåBUS fick Astrid Lindgrens Näs besök av en av Lindgrens egna illustratörer, Marit Törnqvist.

Marit Törnqvist är Astrid Lindgrens illustratör som arbetar vidare i Astrids anda.

Marit Törnqvist är Astrid Lindgrens illustratör som arbetar vidare i Astrids anda.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2023-07-06 17:00
undefined
"Jag känner ofta att hennes röst verkligen fattas, hon var orädd och hade verkligen en enorm kraft" Säger Marit Törnqvist.

Som dotter till Astrids nederländska översättare, Rita Törnqvist-Verschuur, fick Marit möta Astrid tidigt i livet.

– Astrid såg mig redan när jag var ett år och ville att jag skulle spela Skrållan i Saltkråkan. Men jag var sen med att lära mig gå så det funkade inte.

När Marits föräldrar köpte en gård i Småland började Marit spendera loven i Sverige. På bondgården lärde hon känna miljön med alla kossor, ladugårdar och röda stugor från Astrids sagor.

– Astrid bjöd in oss på Näs när jag var barn. Jag minns hur hon klättrade på möblerna för att visa alla lekarna de gjorde, jag har riktigt många minnen av henne.
 

undefined
Redan när Marit var barn blev hon och hennes familj bjuden till Näs av Astrid, innan det blev museum.


Marit utbildade sig till illustratör på Konstakademin i Amsterdam. När hon var 24 debuterade hon med Astrids bok “När Bäckhultarn for till stan”.

– Jag gick till Rabén och Sjögren för att visa mina Smålandsteckningar. Just då så letade de efter någon som kunde göra fler böcker till Astrid. Då började vi jobba ihop.

Sedan dess har det blivit fler böcker, bland annat “Sunnanäng”, “I Skymningslandet” och “Sagoresan”. Törnqvist har fortsatt arbeta i Astrids anda.

– Jag har gjort saker jag aldrig trodde att jag skulle göra i mitt liv.

Efter flyktingvågen gömde Marit afghanska flyktingar som sökt asyl i Sverige men fick avslag trots svåra dödshot i sitt hemland. Hon hjälpte dem också att få arbete. Flera började jobba på Astrid Lindgrens värld.

– Tänk om man kunde sitta med Astrid och berätta det. Det hade varit fint, säger hon. 

undefined
Under flyktingkrisen gömde Marit flyktingar från Afghanistan, och hjälpte dom så småningom att få jobb på Astrid Lindgrens Värld. En av dem jobbade i cafeét på Näs.


Hon har också suttit med en konstinstallation som heter "Den stora saknaden" utanför Riksdagen efter att tusentals afghaner flytt från Sverige och hon har delat ut 30 000 böcker till syriska flyktingbarn på arabiska.

– Det är otroligt viktigt att barn får tillgång till våra berättelser i sitt eget språk när de anländer. Det är ett fint sätt att hitta vägen i det nya landet. Men det var tiden då det fortfarande var någon sorts välkomnande stämning till flyktingar.

Marit är bekymrad över hur Sverige har förändrats. Det som tidigare bara var medmänskligt har plötsligt blivit aktivistiskt menar hon.

– Hur skulle Astrid ha sett på den svenska politiken idag? Jag känner ofta att hennes röst verkligen fattas, hon var orädd och hade en enorm kraft. Man måste som människa tänka självständigt och ta sitt ansvar för att hjälpa sina medmänniskor. Som Jonathan säger, “Det finns saker som man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.

undefined
Marit Törnqvist är Astrid Lindgrens illustratör som arbetar vidare i Astrids anda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!