Resor och egna händelser inspirerar nya författarna

Lina Lundahl är släkt med Astrid Lindgren och Malin Albertsson har debuterat som barnboksförfattare. Båda två hyllar Vimmerby Bokhandels skrivarkurser.

Astrid Lindgren, Malin Albertsson och Lina Lundahl.

Astrid Lindgren, Malin Albertsson och Lina Lundahl.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2022-05-30 06:00

Lina Lundahl från Vimmerby och Malin Albertsson från Storebro lärde känna varandra när de gick samma skrivarkurs för blivande författare hos Vimmerby Bokhandel.
Vimmerby Tidning fick en pratstund med de båda kvinnorna som befinner sig på lite olika stadier i sina författarambitioner.
– Jag gav ut den här barnboken för ett år sedan, berättar Malin Albertsson och visar upp ett exemplar av "Kattsystrarna Wilda och Wilja på äventyr i Kalmar".
Det är en barnbok som hon har skrivit tillsammans med Malin Johansson (text) och Anna Wallin (bild).
– Vi håller just nu på med den andra boken om Wilda och Wilja, berättar Malin Albertsson som förutom de nämnda barnböckerna även gillar att skriva personliga skildringar från resor som hon själv har gjort.
– Att skriva är ett sätt för mig att må bra. Det är en utmärkt kombination tillsammans med att ge sig ut och springa en runda. Man mår bra av båda de där sakerna. Samtidigt är skrivandet bara en hobby, i alla fall just nu, säger hon.

undefined
Astrid Lindgren, Malin Albertsson och Lina Lundahl.

Lina Lundahl å sin sida berättar att hon för omkring ett år sedan fick veta att hon faktiskt är släkt med självaste Astrid Lindgren.
– Det är nog på ganska långt håll. Jag tror att vi är niondekusiner eller liknande, berättar Lina som helst ägnar sig åt att skriva olika sorters självupplevda berättelser.
– Drömmen är att en dag kunna ge ut en självbiografisk bok. Det återstår att se om det blir en roman med självupplevda händelser eller en självbiografi där jag berättar själv, fortsätter Lina som till vardags har en praktikplats på just Vimmerby Bokhandel.
– Man får verkligen väldigt mycket inspiration av att gå omkring här bland alla böcker, säger hon och ser sig omkring längs de välfyllda hyllorna med böcker av olika slag.

undefined
Malin Albertsson och Lina Lundahl har ambitioner att bli erfarna författare.

Malin Albertsson och Lina Lundahl lämnar också en del nyttiga tips till den läsare som eventuellt känner sig sugen på att skriva böcker.
– Det är viktigt att våga och att vara ihärdig med ett stort tålamod, säger Malin Albertsson och Lina Lundahl nickar instämmande. Den skrivintresserade duon är också överens om att jakten på en förläggare som vill ge ut en bok ibland kan vara tämligen hård och tuff.
– Om man skickar ut sitt material till tio, femton olika förlag så får man kanske svar från en eller två i bästa fall. Då gäller det att kämpa på, säger Lina Lundahl.

Astrid Lindgrens staty i centrala Vimmerby.
Astrid Lindgrens staty i centrala Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!