SM-tävling för hundar – på Astrid Lindgrens Värld

När Astrid Lindgrens Värld precis har stängt för säsongen invaderas istället parken av hundar. I slutet av september arrangeras nämligen SM i Nose Work i Vimmerby.

När turisterna har lämnat Astrid Lindgrens Värld blir parken istället arena för en SM-tävling i hundsport.

När turisterna har lämnat Astrid Lindgrens Värld blir parken istället arena för en SM-tävling i hundsport.

Foto: Jimmy Karlsson/TT

Vimmerby2023-08-22 11:30

Den 23-24 september får 32 hundar visa prov på ett av sina främsta sinnen - luktsinnet. Genom att sniffa fram saker med nosen tävlar de tillsammans med sina förare om den åtråvärda SM-medaljen. 

För första gången någonsin håller Svenska Nose Work Klubben tävlingen i Vimmerby. Platsen för eventet är Astrid Lindgrens Värld. Per-Arne Bergström är med och arrangerar tävlingen och han berättar att den här sporten är relativt ny i Sverige. 

– Sporten kommer ursprungligen från USA och grundtanken är att stärka hundars självkänsla och lära dem samarbeta. Här i Sverige har vi hållit på sedan 2014. Det här är andra året som vi officiellt genomför SM för sporten. Det är väldigt roligt och vi ser fram emot en härlig helg i Vimmerby, säger han.

Tycker hundarna det är roligt?
– Ja, fantastiskt kul. Och förarna också! 

Många olika hundraser finns representerade och storleksmässigt sträcker det sig från allt mellan schäfer och dvärgtax i årets tävling.

Alla hundar kan bli duktiga på att söka. Men precis som med människor har vissa större fallenhet för sporten, menar Per-Arne Bergström
– Det hänger inte bara på hunden utan det är ett samspel mellan hunden och föraren, och hur mycket tid och engagemang man lägger ner på träningen. De som tävlar i SM lägger nog ner minst 4-5 timmar i veckan. 

undefined
Villa Villekulla-huset blir platsen för momentet med inomhus-sök.

Varför hamnar tävlingen i Vimmerby i år?

– Vi försöker sprida oss över hela Sverige. I fjol hade vi tävlingen på sommarlandet i Leksand, i år blir det alltså på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Här finns det fina miljöer med läktare för publik och restauranger samt boendemöjligheter för de tävlande. 

Tävlingarna pågår under två dagar och den hund som har högst resultat efter de två dagarna blir vinnare. Hundarna tävlar i olika sökmoment, fordonssök, behållarsök, inomhussök och utomhussök. Uppgiften som hundarna får är att på snabbast möjliga tid söka efter tre olika doftämnen, eukalyptus, lagerblad och lavendel.

– Inomhussöket kommer att ske i Villa Villekulla och utomhussöket kring Emil-miljön. Men vi har hela parken till vårt förfogande, säger Per-Arne Bergström.

Allmänheten är välkommen till parken som publik under de två tävlingsdagarna.

– Vi hoppas på ett par hundra personer i publiken, säger Per-Arne Bergström, som också poängterar att inga andra hundar än de tävlande är tillåtna på tävlingsområdet.

Med hjälp av sitt avancerade luktsinne får hundarna söka efter speciella dofter i exempelvis olika fordon.
Med hjälp av sitt avancerade luktsinne får hundarna söka efter speciella dofter i exempelvis olika fordon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!