Astrid Lindgrens Värld köper stor turistanläggning

Astrid Lindgrens Värld köper boendeanläggningen Oxgården. Prislappen? 33 miljoner kronor. "Det är en väldigt välskött och fin anläggning", säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Staffan Samuelson, Oxgården och Joakim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Staffan Samuelson, Oxgården och Joakim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-07-05 10:40

Oxgården, som ligger i princip mittemellan Astrid Lindgrens Näs och Astrid Lindgrens Värld, har funnits sedan 2004 och består av 45 hus, över 330 bäddar, innergård och en restaurang. Staffan Samuelson som startade upp verksamheten för omkring 20 år sedan säger så här om beslutet:

– Jag fyller 65 i år och känner att det är dags för mig att få mer fritid. Min familj och jag har byggt upp, utvecklat och drivit Oxgården under tjugo års tid. Nu är det dags för någon annan att ta över. Det känns jättebra att det är just Astrid Lindgrens fastigheter AB som köper. Jag vet att de kommer förvalta vår grundidé på ett bra sätt och känner mig otroligt trygg i det.

Dialogen om köp har pågått i sex månaders tid och köpeskillingen landar på 33 miljoner kronor. Där ingår fastigheten, varumärket och alla inventarier. Övertagandet av verksamheten kommer att ske i november. 

– Det är en väldigt välskött och fin anläggning. För oss är det centralt att fortsätta driva boendeutvecklingen i staden. I vår verksamhet blir det en stor förändring. Vi har cirka 1 400 bäddar och 197 objekt idag, det vi förvärvar nu blir 45 objekt och dryga 330 bäddar till. Ökningen i boendeobjekt för våra gäster stiger med 23 procent. Det är en rejäl volymökning och kommer påverka hur vi behöver jobba framåt. Läget är super, och blev ännu bättre sedan vi förvärvade Näs 2017. Här ser vi stora möjligheter!, säger Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld och fortsätter:

– Vi ser också en stor potential i vårt nya affärsben med möten och konferenser utifrån att det är ett så kvalitativt boende som det är. 

Astrid Lindgrens Värld planerar inte att göra några större förändringar på boendet initialt men framåt kan förändringar komma att ske.

– Det kommer fortsatt att vara Oxgården. Det är ett väl inarbetat namn på marknaden och har en fin historia bakom sig. Sedan är det viktigt att gästen förstår att det är en något längre promenad till parken än från exempelvis lilla staden. Det lirar bra med vår idé att lägga om infartsvägen. Det kommer kunna bli ett väldigt trevligt promenadstråk från rondellen till den nya entrén vid villa Linnéa, säger Joacim Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!