"Astrid stöttade mig redan från början"

Hon är glatt överraskad över att ännu ingen blivit arg för att just hon fått världens finaste barn- och ungdomslitteraturpris. Hon är också glad över att hon härmed slipper skrapa trisslotter. Annars är hon inte särdeles mycket för det där med priser, årets ALMA-pristagare, Barbro Lindgren.
- Jag har dålig koll på allt sånt där. Nu är det ju en förskräcklig uppmärksamhet kring mig. Men det ska väl gå över.

Vimmerby2014-05-28 06:54


Barbro Lindgren sitter i syrénskuggan vid Astrids barndomshem på Näs. Här har hon varit förr. Det var Astrid Lindgren som lärde henne hur man skriver en bra barnbok, för 50 år sedan. Kritiken hon fick från den dåvarande förlagsredaktören på Rabén & Sjögren tog hon till sig. Sedan blev de vänner.
- Astrid stöttade mig redan från början. Hennes råd var att jag skulle koncentrera mitt berättande och jag, som annars brukar ta lång tid på mig att skärpa mig, gjorde det. Det var bra.
Sedan debuten 1965 har hon gett ut ett hundratal titlar, översatta till omkring 30 språk. ALMA-juryn beskriver Barbro Lindgren som en litterär nydanare, som "med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom" förnyat olika typer av barn- och ungdomslitteratur.
Mycket ändrades den där dagen i mars i år när hon fick veta att hon utsetts till årets pristagare. När resten av världen också fått veta, riktades plötsligt intresset mot den gamla gården i byn Glömminge på Öland, där hon bor med vallhunden Mimmi av rasen Lancashire heeler.
- Tio minuter efter att de sagt det på radion kom Nisse i Ryd, från grannbyn, farande med tulpaner. Han var först. Sedan har det varit en väldig uppmärksamhet, men det kan ju inte hålla på så här för evigt.
Hon är glad över att hon fått Astrids pris. Och över att alla andra verkar så glada över att just hon fått det.
- Jag är förvånad. När det gäller priser brukar folk först bli lite arga och tycka att det är orättvist. Men ingen verkar ha blivit arg.
Hennes egen omedelbara reaktion var dock snarast lättnad.
- Jag hade länge gått och funderat på pengar, att jag behövde mycket pengar. Då skulle jag kunna lösa ut gården och hjälpa mina söner, som är musiker och inte alltid har så gott om det. Så plötsligt löser det sig. Nu slipper jag skrapa trisslotter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om