Astrids arkiv tillgängligt

Astrid Lindgrens arkiv på Kungl. biblioteket i Stockholm blir nu tillgängligt för forskning. I arkivet finns bland annat tusentals barnteckningar och 50 000-75 000 brev.

Vimmerby2008-01-24 07:20

Redan 1980 började det bli trångt hemma på Dalagatan i Stockholm och Astrid Lindgren började föra över sitt privata arkiv till Kungl. biblioteket - ett arkiv som nu omfattar cirka 150 hyllmeter i KB:s underjordiska magasin.
Saltkråkan AB, familjeföretaget som förvaltar Astrid Lindgrens litterära kvarlåtenskap har inte bara donerat materialet utan även ekonomiskt bidragit till en tjänst under tre år för uppordnande av arkivet. Genom donationen blir Astrid Lindgrens arkiv nu successivt tillgängligt för forskning.
- Vi är mycket stolta. Materialet är av stort värde och skildrar genom sin rikedom en intressant period i vår tid, - Astrid Lindgren var en produktiv författare och stor samhällsdebattör, säger riksbibliotekarie Gunnar Sahlin.
2005 upptogs Astrid Lindgrens arkiv på UNESCOs Memory of the World Record (Världsminnen), som omfattar arkiv och dokument som är av betydelse för hela mänskligheten att bevara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om