Astrids barndoms-Näs

Hur såg det ut på Näs när Astrid var liten? Det kan man få reda på om man går till Astrid Lindgrens Näs och utställningen "Näs för hundra år sedan". Den öppnas i morgon, söndag.

Vimmerby2007-03-17 05:27

På Astrid Lindgrens Näs har kanske aldrig historia, nutid och framtid varit så nära varandra som just nu. Alldeles bakom den gamla prästgården, ett stenkast från Astrid Lindgrens barndomshem, växer den stora nya Astrid Lindgren-gården fram, som ska invigas senare i vår. Inne i prästgården visas nu utställningen om Näs i början av förra seklet, med Michael Deldens skalenliga modell över gården som självklar hörnsten.
Modellbyggaren Michael Delden, Kalmar, har återskapat miljön med hjälp av dokument, gamla kartor och en ritning som Astrid Lindgrens lillasyster Stina Hergin gjorde.
- Här kan man dessutom trycka på knappar så får man höra inspelningar med berättelser och fakta om olika hus på gården, säger museipedagog Linda Jönsson, som skapat utställningen tillsammans med museitekniker Peter Flintzberg.
Utställningen spänner över en lång tidsperiod - från det gåvobrev från 1411 när Johan Mörske skänkte Näs till Vimmerby församling till den dag 1971 när brandkåren i stan använde ladugården på Näs som övningsobjekt.
- Att vi fått låna Mörskes gåvobrev och den första handritade kartan över Näs från 1696 från Landsarkivet i Vadstena är vi naturligtvis mycket glada över, säger Linda Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om