Astrids hem öppnas för alla

I mer än ett år har Astrid Lindgren-sällskapet jobbat för att öppna Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 i Stockholm för besökare. Nästa år väntas lägenheten bli öppet författarhem.

Bilden i arbetsrummet togs strax innan Astrid Lindgrens 90-årsdag 1997. Foto: Scanpix

Bilden i arbetsrummet togs strax innan Astrid Lindgrens 90-årsdag 1997. Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2014-01-25 05:06


Redan 2003 var Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman positiv till att öppna författarhemmet på Dalagatan, där Astrid Lindgren bodde åren 1941-2002, för besök.
Men det har tagit sin tid att få till det. Sedan 2009 har man kunnat gå på en virtuell rundvandring i fyrarummaren i Vasastan i ett bildspel på nätet. Från och med nästa år är tanken att man ska kunna besöka lägenheten på riktigt och Astrid Lindgren-sällskapet, som i drygt ett år arbetat med att göra hemmet tillgängligt för besökare har berättat om planerna i ett brev till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).
Föremålen i Astrid Lindgrens hem ska katalogiseras och guider ska utbildas, som ska kunna berätta om författarens liv och arbete.
Efter Astrid Lindgrens död 2002 har hemmet stått orört och Astrid Lindgren-sällskapet har ordnat visningar en-två gånger om året, enbart för sällskapets medlemmar.
Ett undantag gjordes i maj förra året, när olika aktörer kring Emilåret 2013 bjöd in till pressträff på Dalagatan 46. En pressträff som förstås blev välbesökt. Nils Nyman, Astrid Lindgrens dotterson och vd för Saltkråkan AB, berättade redan då för Vimmerby Tidning, om än i försiktiga ordalag, om planerna på att öppna hemmet:
- Det finns en otydlig plan att den någon gång i framtiden kan bli ett museum. Det är mycket som ska lösas så jag kan säga att ett eventuellt museum ligger långt fram i tiden. Men vi har pratat om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om