"Ät kylmaten själva"

Boendet och maten. Två av livets basbehov som stod i centrum när SPF Vimmerbybygden samlade till möte i Vimmerbyparken. - Ni som bestämmer skulle få sitta ensamma och äta kylmat varje dag i en vecka på prov, säger Ingrid Johansson, 85.

Vimmerby2009-09-09 06:15


Den här veckan har SPF, Sveriges Pensionärsförbund, en rikskampanj över hela landet för att äldre ska kunna bo tryggt och säkert under temat "Bo och Leva".
- Andelen äldre i Sverige kommer att öka ännu snabbare från och med 2020 och det är hög tid att planera för framtiden. Särskilt kraftig blir ökningen för människor över 85 år, säger Ulla Britt Wahl, distriktsordförande och ledamot i SPF:s förbundsstyrelse, som kom från Kalmar till mötet i Vimmerby.
Och visst ville den stora publiken i parken ha svar på frågor om hur det är tänkt att kommunens äldre ska bo och vilken mat de ska äta framöver.
KG Andersson, ordförande i SPF Vimmerbybygden och mötets moderator, inledde med att fråga kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, c, om de statliga miljonerna kommer omsorgen till del.
- Det blir något lindrigare och kanske kan några aktiviteter som ifrågasatts istället genomföras, men vi har haft ett tufft budgetarbete och sparkraven ligger i huvudsak fast, blev beskedet.
Att det är beslutet att bygga centralkök med kylmatsinriktning som väcker de hetaste känslorna är inte att ta miste på.
- Kanske kan en smula av de 12 miljonerna gå till grönsaker till de portioner som går ut via hemtjänsten, föreslog Ingegerd Westerberg, styrelsemedlem i SPF Vimmerbybygden.
Inbjudne kostchefen Mikael Sandberg förklarar att sallad är ett tekniskt problem att skicka med, men att det skulle vara trevligt om det gick att lösa.
- Men all mat näringsberäknas och de varma grönsaker som ingår i portionen uppfyller behoven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om