Åt samma håll

Vimmerby och Västervik bör bilda ett kommunförbund där kommunerna samarbetar om en mängd olika saker. Det ska säkra kompetens, spara pengar och ge bättre kraft för utveckling. Bakom förslaget står de moderata kommunalrådskandidaterna Harald Hjalmarsson, Västervik och Micael Glennfalk, Vimmerby.

Harald Hjalmarsson och Micael Glennfalk vill båda jobba för att Västervik och Vimmerby bildar ett kommunförbund för samarbete inom en mängd kommunala områden.

Harald Hjalmarsson och Micael Glennfalk vill båda jobba för att Västervik och Vimmerby bildar ett kommunförbund för samarbete inom en mängd kommunala områden.

Foto:

Vimmerby2010-09-17 06:19

- Vi vill ha ett förbund mellan Vimmerby och Västervik, men vi ser gärna att också Kinda och även Åtvidaberg deltar i samarbetet framöver för att på så vis knyta ihop oss mer med Linköpingsregionen, säger de.

50 000 invånare
Tillsammans skulle kommunförbundet företräda 50 000 invånare redan i första steget. 60 000 när också Kinda kommunen involveras.
- Det gör att vi blir starkare och kan göra gemensam sak till när det gäller uppvaktningar om statliga eller regionala satsningar på exempelvis infrastruktur.
De hänvisar till ett liknande och framgångsrikt samarbete mellan kommunerna på Småländska Höglandet och ser inte sitt förslag som någon sammanslagning av kommunerna, inte ens på sikt.
- Nej, en sammanslagning medför både demokratiska och geografiska problem. Med ett
kommunförbund ringar vi in och konkretiserar de områden där vi kan och vill samverka och koncentrerar oss
på det medan kommunerna behåller det som är
var och ens särart,
säger Harald Hjalmarsson, som är inne på sitt åttonde år som kommunalråd i Västervik och ser Vimmerby kommun som den givna grannkommunen att gå in i ett förbund med.
Micael Glennfalk, trea på moderatlistan i Vimmerby och som driver en personvalskampanj med sikte på kommunstyrelsen och kommunalrådsposten ser också flera skäl för Vimmerby att samarbeta med Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om