Atilla Yoldas är, med sina nästan 60 000 följare på sociala medier, en framstående aktivist när det kommer till destruktiva mansnormer och machokultur i samhället. Ämnen han själv har en personlig koppling till och vuxit upp med.
– Jag har kommit väldigt nära hedersrelaterat våld och machokulturen där jag även föll in i det själv och mådde skit för det här är något som går ut över alla andra. Faktum är att 9 av 10 unga känner idag press utifrån kön på hur de förväntas vara.
Utifrån de egna erfarenheterna föddes också hans nuvarande engagemang och aktivism.
– Det finns i samhället idag en ond cirkel av snubbar som beter sig som skit och de som tolererar det. Tystnad och passivitet rättfärdigar beteendet och jag vill inte vara en del av och användas för att rättfärdiga det. Jag gör det här för att jag tror på oss killar och vill stärka oss. Trodde jag att det var kört för oss hade jag gett upp, säger Yoldas och skrattar.
Vad menas egentligen med destruktiva mansnormer?
– Det kan vara allt från en skev kvinnosyn, homofobi, heteronormen – som säger att du ska vara hetero, hedersförtryck till patriarkala normer – där mannen ska ha all makt.
Hur utbredd är machokulturen?
– Från mitt perspektiv genomsyrar den hela samhället. Fundamenten som att män står över kvinnor, du ska vara tuff och bita ihop – de är de samma men sedan handlar det om hur den ter sig på olika platser. I Norrland kanske inte synen på hur en man ska vara är samma som i Stockholm men fundamenten är de samma och så länge majoriteten av män är passiva kommer det fortsätta.
Kan det vara så att en del män låter saker passera för att inte skapa dålig stämning?
– Det skulle jag säga är väldigt vanligt men också provocerande för det var tydligen inte att skapa dålig stämning när "Janne" sa kvinnoförnedrande saker, eller uttryckte sig homofobiskt eller rasistiskt. Min tolerans för den retoriken är väldigt låg skulle jag säga.
Hur bör man agera som man när man hör saker som underminerar jämställdheten, nedvärderar kvinnor eller är homofobiskt?
– Bästa sättet att nå fram tycker jag är att ställa frågor: Hur menar du nu eller varför säger du så? Det behöver inte bli konfrontativt men du har ett ansvar som vuxen att säga ifrån.
Vi kommer under intervjuns gång in på feminism och den ibland negativa klang som ordet fått. Yoldas själv tvekar inte på frågan om han är feminist.
– Jag är absolut feminist. Det är en jämlikhetsrörelse som inkluderar att män måste ta del av det. Det är ett samhälle i balans. Jag vet att många ryggar tillbaka av ordet men då säger jag: "Gör det du ska så kan vi kalla det vad du vill". Vi kan reda ut begreppen senare, det är inte det viktiga här". Det är som att vissa tror att det finns en budget av rättigheter att fördela där kampen för jämlikhet innebär att några ska få mindre och andra mer, så är det inte.
Finns det tillfällen då även du dras med i machokulturen?
– Ja herregud. Det finns fortfarande saker med mig som är machokultur, det räcker att titta på mig. Vi måste ständigt rannsaka oss själva och vårt beteende och faktiskt ta tag i det. Klart att jag antar saker, eller har fördomar eller säger fel saker men vi måste jobba på det. Klart att det är läskigt, det tycker jag också, och det finns en viss typ av elitism i den här rörelsen som kan vara väldigt hård. Den attityden är trist för vi är alla människor och måste vara ödmjuka i det här. Man kommer göra fel ibland.