Att byta jobb

En osäker arbetsmarknad piskar många att leta nytt jobb efter kanske 20-30 år i det gamla trygga, invanda. - Man ska inte vara rädd att byta jobb, säger Magnus Danlid, studie- och yrkesvägledare. Och själv borde han ju veta. Han är inne på sitt femte jobb, har hunnit med högskolestudier och prövat att vara såväl egen företagare som anställd.

Vimmerby2009-08-18 06:16


Visst kan det vara olika förutsättningar som gör att vi byter jobb. För den som blir uppsagd finns inget annat val. Har man trivts med arbetsuppgifter och arbetskamrater kan det förstås vara svårt att se det positiva i att knacka på dörren hos arbetsförmedlingen.
Magnus Danlid, Vimmerby, har bortsett från några månader aldrig varit utan jobb. Han har istället styrts av nyfikenheten och beslutsamheten att inte utsätta sig själv för risken att en gång ångra att han aldrig prövade.

Förändring
- Jag är nog sån till min person. Jag vill ha förändring. Därmed inte sagt att det är fel att stanna 30 år på samma arbetsplats - jag skulle själv gärna anställa en trotjänare om jag var arbetsgivare. Det enda jag tycker är fel är när man stannar länge på samma ställe och går och är missnöjd år efter år. Sådana personer finns det nog på alla jobb, men jag har svårt att förstå dem.
Nu var det kanske direkt ingen våghals som inledde yrkeslivet en gång i tiden. När Magnus Danlid i Brantestad utanför Frödinge skulle välja gymnasium blev det 2-årig verkstadsteknisk linje av tyngst vägande skälet att då kunde han plugga i Vimmerby.
- Det var i princip det och hemteknisk man kunde välja i Vimmerby. Och Hultsfred verkade lite osmidigare.
Visst tyckte han de två åren på verkstadsteknisk var kul, och visst ringde han på ett svarvarjobb, men han sökte inte.
- Fyra mil till Mariannelund, det var för långt från Brantestad, tyckte jag.

Egen droska
Han breddade sin kompetens med ett tredje år på allmän linje på Folkhögskolan och kom aldrig in i verkstadsbranschen över huvud taget. Han tog busskort istället och samtidigt fick och tog han chansen att köpa egen taxibil.
- Jag hade haft mina funderingar på att driva eget företag och det här, med ett redan etablerat företag, passade mig.
Under de tio åren som taxichaufför var aldrig två resor lika.
- Jag stortrivdes och i en stad som Vimmerby lär man känna folk - samtidigt som det var lite storstadskänsla över det under sommaren.
Men 1998 kunde han inte motstå en anställning som kyrkvaktmästare i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om