Att dra en vals

Efter några onsdagar i valstakt börjar allvaret närma sig för årets studenter på Vimmerby gymnasium. - Det är ju det där med koordinationen, säger Patrik Jonsson, som ska föra sin dam Clara Rylander i valsens virvlar på studentbalen i morgon.

Sista träningen. I morgon är det både andra skor och annat allvar. Då blir det vals på riktigt i livets första - och kanske enda - bal. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Sista träningen. I morgon är det både andra skor och annat allvar. Då blir det vals på riktigt i livets första - och kanske enda - bal. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2007-05-25 06:31

Vals. Det är väl bara att tänka "ett-två-tre" och köra runt?
Nja, inte riktigt. Mycket att hålla i skalle och fötter när man är ovan och komma ihåg att det är kavaljeren som går ett steg framåt med höger fot, följer efter med vänster fot och...så snurren.
- Snurra! ropar Gustaf Tellman, av balkommittén inhyrd valsinstruktör från Vimmerby Folkdanslag, som har de dansanta avgångseleverna naturvetaren Sofia Johansson och Camilla Jonsson, som gått samhäll media, som medhjälpare.
Och då snurras det, i gymnasieskolans gympahall. Fast inte tillräckligt. Gustaf Tellman är nöjd, men inte fullt ut.
- Det är steglängden, som är problemet. Stegen sitter bra, men när de tar för långa steg blir det svårt att hinna runt med snurren.
Patrik Jonsson och Clara Rylander är bara ett av omkring 40 par som valt att lägga ner lite extra krut på studentbalen och lära sig vals och foxtrot.
- Foxtrot är lättare, vals är knepigare men vi kan ju träna när vi vill eftersom vi är ett par privat också.
Nu är det sista chansen, genrep. Patrik och Clara har nya skor - balskorna. Alla har inte varit lika ambitiösa med att gå på valsträning.
- Ni som är här för första gången har ett fruktansvärt jobb framför er, säger Gustaf Tellman, med ett brett leende.
Till Tvåradig Jularbovals i högtalarna dansar nittonåringarna och efter några uppmanande ord om steglängden och ett antal turer kommer det ett efterlängtat "jättebra!"
- Jag tycker att de allra flesta gör otroliga framsteg, även om man förstås önskar att vi kunnat träna ännu mer, säger Gustaf Tellman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om