Att hantera smärtan

Sissi Lindström Andersson och Eleonor Nilsson är på väg att lära sig leva med smärta. Och det gör de på nyckelkursen på Vimmerby folkhögskola. - Det här har varit min räddning. Jag har fått ett helt annat tänk, säger Eleonor Nilsson.

Vimmerby2007-10-02 07:22

Det syns inte utanpå. Sissi Lindström Andersson och Eleonor Nilsson har lätt till skratt. Men kommentaren "men du som ser så pigg och glad ut" är inte alltid lätt att ta.
- Det är jobbigt att leva med ett osynligt handikapp. För det är precis vad smärta är - det är ett livslångt sorgearbete, säger Sissi Lindström Andersson.
Hon blev whiplashskadad 1993. Sedan dess har hon haft värk. Livet ett annat än innan olyckan.
- Det är smärta och sömnlöshet. Värken påverkar allt, hela vardagen.
Eleonor Nilsson fick muskelvärk av ensidigt industrijobb. Muskelvärken kom och gick.
- Men våren 2004 gick smärtan ut i centrala nervsystemet och nu har jag ont hela tiden.

Bättre liv
De delar erfarenheter; tröttheten, alla förlusterna som värken för med sig, svårigheten att fullt ut acceptera. Men numera delar de också skrattet, envisheten, framåtandan och lusten. Andra terminen av nyckelkursen för personer med långvarig smärta har gett redskap att hantera vardagen. Torsdagarna på Vimmerby folkhögskola något att längta efter.
- Fast man vet att man har extra ont i kroppen dagen efter väger det positiva tyngre!
Nyckeln startade i Kalmar i slutet av 1990-talet. Sedan dess har hundratals personer deltagit i kursverksamhet som riktar sig till de som drabbats av bland annat långvarig smärta, stress eller övervikt. Kurser finns nu på de landstingsstyrda folkhögskolorna i Kalmar län och en utvärdering visar att kursdeltagarna inte söker sjukvård lika ofta efter kursen och att livskvaliteten blir bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om