"Att jobba i Thailand gav en otrolig kick"

Tänk dig att flytta konferensen till skuggan under ett träd, med kollegor klädda i shorts och sarong. Tänk dig att göra det du gör varje dag - fast nära en paradisisk strand. Tänk dig att bryta vardagslunken.
Det var precis det som Marie Lindqvist, lärare i år 4-6 på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby, och Anna Nilsson, förskollärare på Familjecentralen Glimten i Kisa hade i sikte när de bestämde sig för att söka jobb på Sanuk-Svenska skolan på Koh Lanta i Thailand.

Förskolebarn på spännande elefantutflykt.

Förskolebarn på spännande elefantutflykt.

Foto:

Vimmerby2014-04-19 04:05


Många söker tjänsterna under den tid på året som svenska familjer tillbringar i Thailand. Och Marie Lindqvist blev glatt överraskad när hon fick veta att hon i hård konkurrens var en av de dryga 30 som gått vidare till anställningsintervju i Stockholm, i april förra året.
Här fanns också Anna Nilsson från Kisa.
- Man kände förstås igen dialekten och då var man ju tvungen att fråga "var kommer du ifrån?" Vi skojade om att vi ju faktiskt hade kunnat samåka till Stockholm, om vi bara haft en aning.
Båda fick jobb och tog tjänstledigt för att tillbringa en stor del av vintern i Thailand. Marie Lindqvist har jobbat tre månader, januari-mars på skolan och Anna Nilsson nio veckor under samma period på förskolan och som simlärare.
- Som gammal simlärare blev jag ju extra glad när jag såg att man kunde söka till simskolan också. Det kändes som det var meningen.
De berättar om ett vardagsavbrott som inte liknar något de varit med om. Anna Nilsson är förvisso van Thailandsresenär, men att komma till Koh Lanta för att arbeta var något annat.
- Den stora skillnaden är att man inte behöver lägga någon energi på negativ stress eller vardagsrutiner. Hemma är det alltid något. Det är städa och det är tvätta och handla och laga mat.
Ett avslappnat lugn som också märks på barnen, på långvistelse i Thailand med sina föräldrar där man får mer tid över för varandra.
- Många säger "varför ska de lämna barnen på förskola - är man på semester ska man väl vara med sina barn". Men stannar man en längre tid vill barnen vara i förskolan, de vill träffa andra barn, och de vill göra allt det där roliga som att åka på utflykt och träffa elefanter.
När barn får träffa nya kompisar under några veckor, några månader, eller kanske rentav ett år, när man lämnar gamla invanda mönster, så händer det ofta något mycket positivt.
- Det är hela tiden välkomnande av nya elever och avsked. Gemenskapen stark under den tid de är tillsammans. Det är alltid någon ny att ta hand om. Elever från år 1-9 träffas varje morgon i en gemensam samling och man kan se nior spela pingis tillsammans med lågstadieelever. Jag kan ärligt säga att jag inte ägnat någon tid åt konflikthantering, säger Marie Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om