Åtta månaders fängelse för utpressning

En 24-årig Vimmerbybo döms till fängelse i åtta månader för försök till utpressning, olaga hot, misshandel, brott mot knivlagen och bilstöld. Mannen frias dock från en grov misshandel i Västervik.

Vimmerby2013-01-12 05:06

En Vimmerbybybo i 30-årsåldern kom i kort samspråk med 24-åringen vid ett krogbesök i Vimmerby för ett år sedan. Han bad bland annat 24-åringen att "tagga ned".
Ett drygt halvår senare, i september 2012, fick 30-åringen ett obehagligt telefonsamtal tidigt en lördagmorgon. Det var 24-åringen som  krävde 10 000 kronor, i annat fall skulle hemska saker drabba 30-åringen och hans familj. Hoten upprepades vid flera tillfällen, både samma dag och även senare. 30-åringen och i synnerhet hans sambo tog mycket illa vid sig av situationen.

Utpressning och hot
24-åringen nekar till att han haft någon som helst kontakt med 30-åringen.
Tingsrätten finner dock parets uppgifter trovärdiga och dömer 24-åringen för försök till utpressning och olaga hot.
24-åringen döms också för flera fall av brott mot knivlagen sedan han vid olika tillfällen varit utrustad med kniv, knogjärn och en glashammare på offentlig plats.

Yxa och kniv
Mannen döms också för tillgrepp av fortskaffningsmedel sedan han tillsammans med en 45-årig kamrat stulit en bil på Bondebygatan i Vimmerby i slutet av juli i fjol. De båda kumpanerna krockade flera parkerade bilar och färden tog snabbt slut.
45-åringen nekar till att han deltagit i stölden och hävdar att han försökt hindra sin kumpan, men vittnesuppgifter om att han åkt med den korta färden gör at rätten fäller också honom. Han fälls också för flera fall av brott mot knivlagen sedan han varit beväpnad med både kniv och yxa i Kalmar i september samt med en yxa på Fiskatorget i Västervik i slutet av november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om