– Bara i år har vi åtta händelser som vi klassar som sabotage och vi förmodar att det är några som inte vet att de leker med döden, säger Marie-Louise Arnell, affärchef på Transdev som kör Kustpilen på Stångådalsbanan.
Sabotagen har inträffat på sträckan genom Södra Vi samhälle, från hembygdsgården i söder till ett industriområde i norr.
– Det är en förhållandevis kort sträcka och det finns en bro där det en gång tidigare i år kastades ner en elcykel precis framför ett tåg, säger Marie-Louise Arnell.
Hälften av de åtta tillbuden i år har skett från tisdag förra veckan till i måndags. Då hade någon eller några placerat ut stenar på rälsen.
– Det kan bli dödlig utgång av ett sånt tilltag. Säg att tåget kör på makadamen och en sten far iväg med en jäkla fart och träffar någon. Vid något tillfälle var det ett järnspett tåget körde på, det hade kunnat leda till en tågurspårning och stora skador. Vi har också dieselläckaget på kanske 400 liter från förra veckan som en skada på miljön, säger hon.
Hon pekar också på arbetsmiljöperspektivet.
– Jag tänker på lokförarna, det här är deras arbetsmiljö de utsätts också för risker. Vid något tillfälle var det en kon med en käpp i och det kan man ju uppfatta som att det är en person, säger hon.
Transdev ser nu så allvarligt på de ihållande sabotagen att man på fredagen skickade företagets säkerhetsinspektör och två lokförare till Södra Vi för att titta närmare på området, och se vad som kan göras och prata med folk runt järnvägen för att höra efter vad de kan ha sett och möjligen vet.
– Så här mycket tillbud på en sträcka som inte är längre än så här har vi inte upplevt någon annanstans, säger lokföraren Caroline Widén och Christian Nordmark som är både lokförare och instruktör.
Alexander Johansson är säkerhetsinspektör på Transdev och ser gärna att spårområdet hägnas in mera för att göra det mer svåråtkomligt.
Men det mest väsentliga är att komma åt de som håller på med sabotagen.
– När vi haft problem på andra ställen har vi gått ut med information till skolorna, men också haft kampanj hem till föräldrar. Jag misstänker att de som håller på med det här inte förstår konsekvenserna, säger Marie-Louise Arnell.
Samtliga händelser är polisanmälda. Men än så länge finns ingen misstänkt.
– Den som sett eller vet något bör höra av sig till polisen, säger Ulf Gollungberg vid polisen.