Åttor på historisk vandring

I veckan var det undervisning inne i stan...eller snarare sagt ute. I solskenet berättade Marita Lindström intressanta berättelser om Vimmerby stad för A L-elever som under våren har studerat 1800-talets historia.

Åttorna på A L-skolan studerar under våren 1800-talet. I veckan Cornelia Gustafsson och Erica Jansson tillsammans med sina klasskamrater gå på en historisk stadsvandring i Vimmerby.

Åttorna på A L-skolan studerar under våren 1800-talet. I veckan Cornelia Gustafsson och Erica Jansson tillsammans med sina klasskamrater gå på en historisk stadsvandring i Vimmerby.

Foto:

Vimmerby2008-04-24 06:35

Alla A L-elever i årskurs åtta håller på att studera 1800-talet. Under våren har de fått lära sig om hur jordbruket förändrades, och hur industrin började växa fram. Men deh har också studerat hur levnadsvillkoren för gemene man förändrades under seklet samt om flykten till det förlovade landet i väster.
Under tisdagen var det 8C:s tur att gå på promenad genom stan. Detta efter ett givande studiebesök på Näktergalen.
- Så här såg det inte ut på 1800-talet, säger Marita Lindström som startade promenaden från rådhuset.
- Det var bara en öppen plats med vägar åt alla väderstreck.
Något rådhus fanns inte i början på 1800-talet. Däremot en rådstuga, förklarar Lindström.
Stugan brann dock ner en stormig natt.
- Trähusen brinn lätt så en tredjedel av staden brann ner. 230 personer blev utan bostad av de 900 som bodde i Vimmerby. Men Näktergalen och Kyrkan klarade sig.
Eleverna lyssnade på på Lindström kisandes i solen, och vandrade sedan efter henne ner på storgatan. Här fick de bland annat lära sig om det längsta huset i Vimmerby - Köpmansgården. Det var här Samuel August och Hanna träffades för att dricka te på Café Royal. Men August fick vänta på frierisvaret.
- Herren och föräldrarna skulle först tillfrågas.
Lindström berättade också om apoteket som idag används som teaterlokal, och om de påmålade fönstren på Stångågatan.
- Storgatan fick också bära namn efter Oskar II under 22 år.
Blindfönstren fick han aldrig se när han besökte Vimmerby, så det var onödigt arbete, förklarar Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om