Avgift utan medlemskap

Byggnadsarbetare i Vimmerby som inte är med i facket får ända fortsätta att betala 1,5 procent av lönen till facket. I varje fall så länge kollektivavtalet gäller. - Vi fortsätter att ta ut granskningsavgift från alla. Så längre kollektivavtalet gäller, vad som händer sedan vill jag inte spekulera i, säger Roland Söderberg, ordförande för Byggnads Linköpingsavdelning, där också Vimmerbysektionen ingår.

Vimmerby2007-02-15 08:12

Uppskattningsvis finns det ett par hundra byggjobbare inom Linköpingsavdelningens område som inte är med i facket. De har ändå tvingats betala 1,5 procent av lönen till facket för den granskning av lönerna som facket gör ute på byggarbetsplatserna.
- Det är en överenskommelse i kollektivavtalet från 1976 att arbetsgivaren ska dra detta på alla löner och betala in till vår granskningsverksamhet, säger Roland Söderberg.
En byggjobbare inom Linköpingsavdelningen tjänar i snitt 136 kronor i timmen. Det gör en månadslön på nära 24 000 kronor. 1,5 procent på det är 357 kronor som alla oavsett om man är medlem eller inte, betalar till facket.
Roland Söderberg menar ändå att det är en dålig affär för facket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om