Avgift utan tillsyn

Vimmerby kommun tar ut en avgift för tillsyn av försäljning av tobak och folköl. Men någon tillsyn sker inte. Det finns inte ens någon tillsynsplan. - Avgift får man inte ta ut om det inte finns en direkt koppling till en faktiskt tillsynsinsats, så det här är en väldigt tveksam avgift, säger Lars-Erik Andervad på Länsstyrelsen.

Vimmerby2007-02-15 08:06

Det är Länsstyrelsen som gjort en kartläggning över kommunernas tillsyn av alkohollagen och tobakslagen.
Den visar att de flesta kommuner är noga med tillsynen hos de som har serveringstillstånd för öl, vin och sprit.
I Vimmerby kommun finns totalt ungefär 30 permanenta serveringstillstånd. Där till beviljades 14 tillfälliga tillstånd under 2005.
Här lägger kommunen ned ett omfattande tillsynsarbete. Det handlar om förebyggande tillsyn, inre tillsyn och samordnad till syn som kan ske tillsammans med andra som till exempel Skatteverket och Polisen.
Kommunen tar här ut en tillsynsavgift. Dels en fast avgift på 500 kronor, dels en rörlig del som varierar från 1 300 till 7 800 kronor beroende på omsättningen på näringsstället.
Någon tillsynsplan har inte kommunen utan anger i Länsstyrelsens rapport att det är näringens verksamhet och öppettider som styr tidpunkten för tillsynen. Kommunen anger att det finns skriftliga riktlinjer för hur den här tillsynen ska gå till.
Länsstyrelsen är i stort sett nöjd med kommunernas hantering av den tillsynen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om