Avslag för klagan om ansvarsfrihet

Det blir avslag för Jan Henriksson, s, som överklagat kommunfullmäktiges beslut att inte ge Jan Henriksson och två andra politiker ansvarsfrihet för år 2010.
Samtidigt avslås också en överklagan från en privatperson som överklagat fullmäktiges beslut att bevilja socialnämnden ansvarsfrihet.

Vimmerby2012-01-17 07:17

Jan Henriksson, som alltså själv är en av de tre politiker som inte beviljades ansvarsfrihet överklagade fullmäktigebeslutet och menade att det stred mot kommunallagen.

Godkände utan mandat
Han poängterar framför allt att den aktuella händelsen ägde rum 2009, och kan därför inte falla under revisionen för 2010.
Men det anser Förvaltningsrätten att den kan.
Rätten konstaterar att dåvarande kommunstyrelsensens presidium godkände ett pensionsavtal i december 2009 utan att ha mandat för det: ett avtal som också innehöll delar som inte ligger i linje med kommunens praxis för löneutveckling.
Avtalet rapporterades heller inte i kommunstyrelsens nästa sammanträde i januari 2010, vilket borde skett.
Rätten slår fast att presidiet saknade delegation att teckna avtalet och anser att revisorerna kan lyfta det för granskning under 2010, eftersom det skulle ha rapporterats under januari det året.
Därmed anser Förvaltningsrätten att fullmäktiges beslut att inte ge ansvarsfrihet till de tre politikerna har fattats på korrekta grunder och avslår med det Jan Henrikssons överklagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om