AVSLAG FÖR ÖVERKLAGAN OM MARKEN VID NYBBLE

Förvaltningsrätten avslår överklagandet från ett tiotal Vimmerbybor som vill upphäva fullmäktiges beslut att anvisa mark vid Nybble för ett nytt behandlingshem.

Förvaltningsrät5ten avslår överklaganden från ett tiotal Vimmerbybor som vänder sig emot kommunfullmäktiges beslut att anvisa mark för ett nytt behandlingshem vid Nybble, längst ner till vänster på bilden.

Förvaltningsrät5ten avslår överklaganden från ett tiotal Vimmerbybor som vänder sig emot kommunfullmäktiges beslut att anvisa mark för ett nytt behandlingshem vid Nybble, längst ner till vänster på bilden.

Foto: Foto: Vimmerby kommun

Vimmerby2018-03-29 10:19

Det framgår av domen i förvaltningsrätten i Linköping som nu blivit offentlig.
Totalt har nio överklaganden skett mot fullmäktiges beslut om att anvisa marken vid Nybble till Näsströms Fastighets bolag AB som avser att bygga ett nytt behandlingshem till Aleris på platsen.

Förvaltningsrätten anser dock att kommunens beslut kommit till på ett lagligt och korrekt sätt, och markerar samtidigt att det endast är lagligheten i beslutshanteringen som prövas av rätten, och inte huruvida beslutet är lämpligt eller inte.
Rätten avisar de klagandes påstående om att demokratin åsidosatts efter som fullmäktige inte tagit hänsyn till namnlistor med 900 personer som inte vill ha den aktuella placeringen.
Rätten hänvisar till att fullmäktige inte har skyldighet att ta in åsikter från kommuninvånare i ett beslut, det räcker med at det är berett i kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden.
Rätten anser heller inte att beslutet strider mot likställighetsprincipen som ska säkerställa att kommunen behandlar alla intressen lika.
”likställighetsprincipen gäller inte när kommunen köper eller säljer fastigheter” skriver förvaltningsrätten och menar att markansningen därmed inte kan ses som otillåtet företagsstöd.
De 25 procent bolaget ska betala som ersättning avser kommunens exploateringskostnader för den del av hela området som bolaget anvisas till. Resterande 75 procent av kostnaderna kommer de som köper bostadsmark att stå för så att kommunen får full ersättning för exploateringen.
De klagande har också hävdat att det finns fler intressenter till marken och att anvisningsbeslutet därför ger det aktuella bolaget en fördel gentemot andra intressenter.
Här visar rätten viss tveksamhet, men avslår överklagandet också i den delen med hänvisning till att ingen försäljning ännu har skett och att kommunen ska låta göra en oberoende värde ring a marken för att få fram ett marknadsvärde.
Beslutet kan överklagas vidare till kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om