Avslag om hembudsrätten

Länsrätten avslår överklagan mot kommunfullmäktiges beslut att ta bort hembudsrätten ur bolagsordningen för Astrid Lindgrens Värld. Rätten ser inga brister i kommunen hantering av ärendet och avslår därmed överklagan från de tre minoritetsägarna.

Vimmerby2009-01-17 05:05

Det slår länsrätten fast i dom som meddelades till kommunen på fredagen.
Som en del i den planerade försäljningen av det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan AB beslutade kommunfullmäktige i Vimmerby den 27 oktober att bolagsstämman för bolaget ALV ska häva den hembudsrätt som ger en befintliga ägare förköpsrätt om aktier säljs till en utomstående köpare.

Beslutet överklagades
Utöver kommunen äger de tre Vimmerbyborna Tommy Isacsson, Rein Soowik och Per Jalminger aktier i bolaget. Kommunen har 99,98 procent och de tre äger resterande del.
När kommunen beslutade att ta bort hembudet överklagade de det beslutet till länsrätten och motiverar det med att kommunen försöker att hindra de tre minoritetsägarna att köpa fler aktier och att det görs för att underlätta för Saltkråkan AB. Något som de tre menar är detsamma som att kommunen gynnar en näringsidkare och missgynnar andra.
De tre lyfter också fram försäljningen och den uteblivna värderingen och anbudsfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om