Avslag på motion om tomma hus – ska genomföras ändå

Det blev avslag i fullmäktige för vänsterns motion om att inventera tomma hus i kommunen för att öka inflyttningen. Samtidigt får utvecklingsavdelningen i uppdrag att ta fram ett förslag för hur just en sån inventering kan genomföras.

Fullmäktige avslår en motion om en inventering för hitta tomma hus som kan bli bostäder åt inflyttare till kommunen. Men ett uppdrag ska ta fram ett förslag för hur en inventering kan genomföras.

Fullmäktige avslår en motion om en inventering för hitta tomma hus som kan bli bostäder åt inflyttare till kommunen. Men ett uppdrag ska ta fram ett förslag för hur en inventering kan genomföras.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Vimmerby2021-04-15 15:00

 – Att skriva motioner är ett hantverk. Det är mycket detaljerat som att det ska vara vykort, vilka frågor som ska ställas till fastighetsägare... Kan man inte hålla sig till alla punkter så faller ju motionen. I nuläget har vi inte riktigt de resurser som krävs. Därför ger vi ett uppdrag om att ta fram ett förslag hur vi kan göra för att hitta lämpliga tomma fastigheter som kan bli bostäder, förklarade Ola Gustafsson (KD) kommunstyrelsens linje när Vänsterpartiets motion togs upp för beslut i fullmäktige.

I motionen från mars i fjol föreslår vänstern att kommunen ska ta fastighetsregistret till hjälp för att ta reda på vilka obebodda fastigheter som finns i kommunen. Utifrån det ska man sen fråga fastighetsägarna om de vill flytta dit själva, hyra ut eller sälja bostaden så att någon annan kan flytta in. Ett motsvarande projekt i Falkenberg gav 45 bebodda fastigheter efter tre år, skriver partiet i motionen.

Kommunstyrelsen anser att motionen ska avslås. Lars Johansson tycker det är märkligt.

–Motionen borde vara besvarad när man föreslår liknande saker som i motionen, om än med mindre detaljer. Frågan är vad som menas med att utvecklingsavdelningen ska jobba tillsammans med utvecklingsgrupperna ute i samhället? En viktig poäng är att kommunen måste vara draglok, men vi får hoppas det leder till något bra ändå, sade han i debatten.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!