Soowik säljer Smålandsbyn till Astrid Lindgrens Värld

Vimmerby Tidning kan nu avslöja att en storaffär inom den lokala besöksnäringen är klar. Astrid Lindgrens Värld köper turistanläggningen som varit Smålandsbyn strax utanför Vimmerby av Rein Soowik med familj.

Rein, Ulla och Robert Soowik säljer nu fastigheten där familjen drivit turistboendet Smålandsbyn i 26 år. Köpare är Astrid Lindgrens Värld. "Det finns flera anledningar till att vi gärna köper den här fastigheten", säger vd:n Jocke Johansson.

Rein, Ulla och Robert Soowik säljer nu fastigheten där familjen drivit turistboendet Smålandsbyn i 26 år. Köpare är Astrid Lindgrens Värld. "Det finns flera anledningar till att vi gärna köper den här fastigheten", säger vd:n Jocke Johansson.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-01-31 19:00
undefined
Smålandsbyn har varit turistboende sen 1996. Anläggningen består av flera byggnader och har 120 bäddar. När ALV nu köper fastigheten ska den inledningsvis fungera som personalbostad. "Sen ser vi att det finns potential att göra mer", säger Jocke Johansson.

– Det finns flera anledningar till att vi köper fastigheten. Dels att det är vad det är, dels värdet vi ser i att Rein med familj en gång lade grunden till Astrid Lindgrens Värld, säger ALV:s vd Jocke Johansson.

Tanken på en framtida affär har funnits sen flera år tillbaka. I höstas inledde parterna mera konkreta diskussioner om en affär. Det har nu lett till en överenskommelse som innebär att Astrid Lindgrens Värld köper byggnaderna och marken som hittills varit boendeanläggningen Smålandsbyn.

Vad ska ni använda anläggningen till?

– Kortsiktigt till sommaren, och kanske några år till, kommer vi att använda anläggningen som personalbostad. Vi ordnar varje sommar omkring 120 bäddar till medarbetare utöver de bäddar vi själva äger vid Vidar (mellan Folkets Park och Björkbacken) och på Borgmästaregatan i Vimmerby, så det här blir ett bra tillskott, säger Jocke Johansson.

– Även om fastigheten inte är så stor och det mesta är bebyggt ser vi att det finns potential att göra mer av den, säger han.

Finns det några planer om vad?

– Det kanske det gör, men inget som kan berättas för tillfället.

undefined
I samband med affären skänker Rein Soowik en dokumentation till ALV som beskriver hur Sagobyn kom till och senare blev till just Astrid Lindgrens Värld. "Det är viktigt att ha med sig historien när man blickar framåt och inte minst också belysa det fantastiska jobb som Rein och hans kompisar gjorde", säger Jocke Johansson.

Rein Soowik köpte fastigheten Storholmen 1996 som då var i fallfärdigt skick. De renoverades och Smålandsbyn har byggts upp till en boendeanläggning med 120 bäddar. Bland annat genom torp och mindre stugor från både Tuna och Södra Vi som monterats ner och sen byggts upp igen på anläggningen.

Varför släpper ni det här nu?

– 26 år får räcka, vi har skött det här själva i stort sett. Robert och jag har byggt och tagit hand om det praktiska och min fru Ulla har skött ekonomin och allt det andra, säger Rein Soowik.

De pekar också på att det blivit svårare att få tag i personal till somrarna.

– I ett familjeföretag får man då ta det mesta själva, säger Robert Soowik.

Han betonar att kanotuthyrningen inte ingår i affären, men att det är osäkert hur det blir till sommaren.

undefined
Rein Soowik och Jocke Johansson.

För den samlade besöksnäringen innebär affären att 120 bäddar försvinner i Vimmerby under turistsäsongen. Förra året hade Smålandsbyn drygt 5 000 gäster som sammanlagt bodde nära 10 000 gästnätter.

– Det kommer ju att spilla över på andra boendeanläggningar, för de behöver ju bo någon annanstans. Så det kan nog bli lite tajt i sommar, säger Jocke Johansson.

Köpesumman vill ingen av parterna säga något om i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!