Astrid Lindgrens Värld vill köpa välkänd fastighet

Det har inletts en dialog mellan Astrid Lindgrens Värld och Vimmerby kommun kring Vemabs fastighet på Förrådsgatan i Vimmerby. "Ja, det stämmer att vi har visat ett intresse", säger ALV:s vd Jocke Johansson.

Fastigheten Laxen 5 ligger på Förrådsgatan och är granne med Astrid Lindgrens Värld. Astrid Lindgrens Värld bekräftar att de är intresserade av att förvärva fastigheten som en del av parkens fortsatta utveckling.

Fastigheten Laxen 5 ligger på Förrådsgatan och är granne med Astrid Lindgrens Värld. Astrid Lindgrens Värld bekräftar att de är intresserade av att förvärva fastigheten som en del av parkens fortsatta utveckling.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2024-06-22 08:00

Dialogen gäller fastigheten Laxen 5 som ligger i anslutning till Astrid Lindgrens Värld. Där har i dagsläget det kommunalägda bolaget Vimmerby energi och miljö ab sina lokaler.

– Den gränsar till vår fastighet och vår ambition är att vi ska växa. Det är därför vi har skickat signalen att vi är intresserade, säger Jocke Johansson.

Vad vill ni ha den till?

– Det finns lite olika alternativ som jag inte i nuläget vill gå in på. Men det är strategiskt utifrån fortsatt utveckling för parken. Ytorna runt omkring oss är väldigt viktiga utifrån den aspekten. 

undefined
"Vi har ett antal olika idéer men jag vill inte nämna vilka de är", säger Jocke Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld kring planerna för Vemabs fastighet.

Hur långt har ni kommit i diskussionen?

– Jag skulle säga att vi har visat ett intresse men vi har inte diskuterat det i detalj eller kommit långt i någon process än. Det är en långsiktig plan med tanke på att vi vet att det för Vemabs del nog kommer vara en längre process. Det antar jag i alla fall eftersom det skulle innebära att de skulle behöva hitta en ny plats. 

Är det tomten eller lokalerna som är av intresse?

– Det kan vara både och, beroende på vad vi väljer att göra. Det är ingen stängd dörr på det. Det kan vara ytan eller både och.

Hur mycket skulle ni vara villiga att betala?

– Det kan jag inte säga. Vi har inte ens kommit så långt att vi vet om det är möjligt eller inte. 

undefined
"ALV har undrat om det är möjligt för dem att förvärva fastigheten i framtiden", säger kommundirektör Carolina Leijonram. Hon berättar att kommunen inte avvisat frågan utan undersöker den.

Kommundirektör Carolina Leijonram informerade nyligen kommunstyrelsen om den pågående dialogen. Liksom Jocke Johansson menar hon att det är väldigt tidigt i processen. 

– Det är ingen stress kring det här, det är mer ett långsiktigt perspektiv på frågan. Hur utfallet blir kan vi inte säga i dagsläget. Det är ett samtal som precis har påbörjats, berättar hon.

Men det finns ett kommunalt intresse av att sälja?

– Det är inte ett blankt nej utan det finns ett intresse att fortsätta dialogen om fastigheten. Sedan får vi se vad det landar in i. 

Kan det vara en del av att rädda upp den kommunala ekonomin?

– Det är för tidigt att spekulera i ekonomi. Först måste vi se om det överhuvudtaget går vidare. 

Vad är nästa steg i frågan?

– Det som kommer hända näst är att Joakim Johansson och Olle Fogelin (vd för Vemab) ska ha ett möte.                                                                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!