Sjukskrivningar, arbetsmiljöproblem och konflikter hade pyrt under ytan en längre tid och för drygt en månad sedan kom beskedet om en stundande omorganisation ner som en bomb över Vimmerby bibliotek och dess anställda. En av huvudpunkterna i den nya organisationen är kompetensutveckling, vilket betyder att alla biblioteksassistenter försvinner och ersätts av högskoleutbildad personal.
På tisdagen träffade Vimmerby Tidning en del av arbetsgruppen, som alla berättar att beskedet var en chock och en käftsmäll.
– Både anställda och låntagare har blivit överkörda. Ledningen har kört sitt eget race och lagt fram ett förslag, som inte är ett förslag. Vi vill att man ska veta hur vi hamnat här och att vi har blivit väldigt dåligt behandlade hela bunten, säger en anställd på Vimmerby bibliotek.
Den personal som Vimmerby Tidning pratat med var inledningsvis beredda att gå ut med både namn och bild men bestämde sig vid närmre eftertanke för att vara anonym.
– Vi vågar inte. Vi sitter i förhandlingar om vad som ska hända med oss och vi är rädda för vad som skulle ske om vi går ut med våra namn. För ledningen är det en eftermiddag på kontoret men för oss är det hela vår framtid.
– Hade man känt att systemet fungerar hade man kunnat göra det men det här känns inte ens som Sverige på 2000-talet.
Personalen berättar att de fick ett mejl innan semestrarna där det stod att det skulle ske stora förändringar på biblioteket under hösten, men det var först i slutet av september de fick höra talas om omorganisationen och vad den skulle innebära.
Planen är att den nya organisationen ska vara på plats 1 mars 2022, men de anställa på biblioteket vet fortfarande inte exakt vad som kommer att hända med dem och deras tjänster och om de kommer att få jobba kvar, bli omplacerade eller sägas upp. All personal som Vimmerby Tidning pratat med beskriver en uppgiven stämning i arbetsgruppen.
– Jag vet inte om att jag kommer att bli omplacerad eller uppsagd. Jag trivdes så bra med jobbet och valde att skaffa familj och nu sitter man liksom i skiten för att man valde den vägen istället för högskoleutbildning
– Jag ska på ett möte nästa vecka och jag vet inte alls vad det kommer att leda till, om jag får vara kvar eller ska bli omplacerad.
– Cheferna har vetat om det här sedan innan sommaren. Hade de berättat för oss då hade vi haft chans att söka utbildningar eller andra jobb. Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tänka oss det här och jag har aldrig hört om andra bibliotek där man gör på det här sättet.
Personalen på biblioteket upplever också att omorganisationen visar att ledningen inte riktigt förstår verksamheten. Biblioteksassistenterna försvinner men det gör inte deras arbetsuppgifter, säger en anställd.
– De ska istället läggas på bibliotekarier. Det är ungefär som om att kompetensutveckla på ett sjukhus genom att ta bort undersköterskor och lägga deras uppgifter på sjuksköterskorna.
På frågan "varför?" är svaret "kompetensutveckling". Det finns en biblioteksplan som ska följas men i den står dock ingenting om att all personal ska vara högskoleutbildad.
– Om man räknar på åren alla assistenter som är här har jobbat så sitter vi på 50 år tillsammans. Vi har kompetens och låntagarna berömmer oss för att vi ger bra service. Vi gör vårt bästa för dem hela tiden.
Kan ni trots allt ha förståelse för omorganisationen eller delar av den?
– Nej, vi förstår ingenting. Vi har inte fått vara med i processen överhuvudtaget utan det här vara någonting som bara visades för oss. Normalt sett, i en normal verksamhet i en normal kommun är det så att man kommunicerar med personalen och har en representant för dem som får ha åsikter med på möten. Här har vi inte varit närvarande på något plan. Det är fruktansvärt och helt obegripligt och det visar vad de tycker om oss.
– Det känns personligt. Ledningen pratar vid sidan av frågorna vi ställer. Det känns som om att vi är lägre stående människor som inte visas någon respekt överhuvudtaget. När vi fick informationen berättade jag i öppet forum att jag aldrig känt mig så liten i hela mitt liv. Jag fick inget svar, bara tystnad.
Under en lång tid har personalomsättningen på biblioteket varit hög. Det har varit mycket sjukskrivningar konflikter, både som ett resultat av och som en bidragande faktor till stora arbetsmiljöproblem.
– Vi har saknat stabilitet men någonting vi är enade om är att är att en månad innan vi fick reda på att det skulle göras en omorganisation så hade vi den bästa arbetsmiljön vi någonsin haft.
– Vi har känslan av att man tycker att vi är en problematisk arbetsgrupp och att man nu i och med den här omorganisationen tar chansen att göra sig av med oss och börja på ny kula.
Krisen på biblioteket får konsekvenser både för de anställda, som är oroliga för sin framtid, och för låntagarna genom minskade öppettider delvis på grund av sjuksrivningar. Personalen berättar att de när de varligt ärliga och öppna med sina känslor rekommenderats samtalshjälp hos Avonova istället för svar på sina frågor.
– Jag är sjukskriven på grund av stress. Det är jättesvårt att komma hit med ett leende på läpparna och bara köra på. Vi älskar det vi gör och därför känns det här som ett slag i ansiktet. Man känner sig värdelös och den känslan stannar inte på jobbet, den följer med hem.