Avtalet klart – Vimmerbyförfattaren satsar på ny serie

Vimmerbybördiga Michaela Winglycke har tidigare skrivit böcker som utspelar sig i Vimmerby eller i Stockholm. Nu har författaren skrivit avtal för en helt ny serie i annan miljö och kommer med det att ge ut sin första inbundna bok.

Winglyckes nya deckarserie ges ut av Bokfabriken, ett förlag som hon inte tidigare har jobbat med. Den första boken släpps till våren.

Winglyckes nya deckarserie ges ut av Bokfabriken, ett förlag som hon inte tidigare har jobbat med. Den första boken släpps till våren.

Foto: Lisa Öberg/pressbild

Vimmerby2024-01-19 13:20

– Det känns stort och för mig personligen blir det lite av en milstolpe. Det är något speciellt med att kunna hålla i något fysiskt och man får också en annan relation till läsarna när de kan komma ut och köpa en signerad bok och man faktiskt har något att ge dem. Sen kommer ljudvarianten fortfarande vara viktig för att nå ut till fler, men det är bra att det finns både och, säger Michaela Winglycke.

Den nya deckarserien kommer att utspela sig på Öland, en plats som hitintills är relativt outforskad för Winglycke. Att valet föll just på den platsen beror på att hon ville fortsätta kombinera det ljusa temat kring sommaridyll och turism, med det mycket mörkare mordtemat. Eftersom lillasystern och hennes sambo har sommarställe där har hon fått möjlighet att upptäcka ön mer.

– Jag är ganska bortskämd med att jag skrivit om Vimmerby och Stockholm som båda är platser där jag bott och känner till väldigt väl. Att skriva om Öland är en större utmaning även om det inte är helt okänt, men jag får ju ta en del hjälp av människor som bor där.

undefined
Winglyckes nya deckarserie ges ut av Bokfabriken, ett förlag som hon inte tidigare har jobbat med. Den första boken släpps till våren.

Har du övergett Vimmerby helt i författarskapet eller fortsätter den serien också?

– Jag har inte övergett den alls utan sitter faktiskt och läser igenom del fem just nu. Den ska iväg till min förläggare snart för att kunna släppas i september. Det finns inte heller några planer på att det skulle vara den sista, utan det är en serie jag gillar och vill fortsätta med.

Utan att avslöja för mycket sker det mord i alla Vimmerbyböcker som Michaela Winglycke har skrivit.

Utan att låta för brutal, hur många finns kvar att ta livet av?

– Där får man lita på fiktionen. Jag vet inte om Vimmerbypolisen ens haft så många mord i verkligheten, utan där får man tänka att det är totalt fiktivt och blunda för verkligheten en stund.

I december gästade Winglycke Vimmerby bokhandel i två omgångar, i sin roll som författare. Vid besöken har hon fått uppfattningen att det är många bokintresserade som uppskattar det lokala perspektivet och att hon skriver om stan.

– Det har personalen på bokhandeln också sagt när jag varit där, att böckerna blir populära delvis på grund av den lokala kopplingen.

Den första boken i Winglyckes nya Ölandsserie släpps i maj.

undefined
Michaela Winglycke har tidigare skrivit böcker som utspelar sig i Vimmerby. "Jag är ganska bortskämd med att jag skrivit om Vimmerby och Stockholm som båda är platser där jag bott och känner till väldigt väl. Att skriva om Öland är en större utmaning även om det inte är helt okänt, men jag får ju ta en del hjälp av människor som bor där", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!