Avverkning skapade vacker utsikt

Vissa har svårt att se skogen för alla träd. Något som definitivt gömt sig bakom träden är sjön Gissen. I 75 år har den legat där bakom träden på Gösta Johanssons och Karin Nilssons marker vid Gissemåla. Nu är träden nedhuggna och en fantastisk vy har skapats utanför Storebro. - Att det skulle vara så grant, det trodde jag inte, berättar Gösta Johansson.

Vacker utsikt. Det kan den som har vägen förbi Gissemåla se fram emot sedan den nästa hundra år gamla skogen avverkats.

Vacker utsikt. Det kan den som har vägen förbi Gissemåla se fram emot sedan den nästa hundra år gamla skogen avverkats.

Foto:

Vimmerby2014-08-02 04:05


Den som gillar vackra vyer och hisnande naturupplevelser bör ta en sväng förbi Gissemåla. Längs med vägen söder om Gissemåla har en enastående landskapsbild mejslats fram sedan markägarna bestämt sig för att avverka en del av skogen.
Från vägen och ned till sjön skiljer det uppskattningsvis 200 meter på längden och 50 meter på höjden - och den branta sluttningen skapar en enorm utsikt över stora delar av Gissen.

Gösta Johansson har tagit hand om marken sedan 1961. Han kunde aldrig tro att det skulle bli så vackert av att hugga ned några träd.
- Jag trodde inte att det skulle bli så fint. Man står så högt upp och ser sjön breda ut sig. Jag gillar alltid att vara ute i skogen, men det blir ännu bättre med den här vackra utsikten. Naturen kan vara en stor upplevelse.
För mer än hundra år sedan, 1911, köptes gården av Gösta Johanssons svärfar. Tidigare ägare var Storebro Bruk och då var all skog nedhuggen. Allt timmer blev träkol i bruket och en liknande vy lär alltså ha skådats av tidigare generationer. På 20-talet planterades sedan skog på området - och nu har det blivit dags för avverkning.
- Träden är mogna för avverkning nu. Några har börjat ruttna och då måste man hugga ned dem. Annars blir det inte något timmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om