Badbakterier i Stjärnevik

Otjänligt badvatten gav Stjärnevikskollot en oväntad start. Kommunen fick besked från labbet, som analyserar vattenprover, att badvattnet innehöll så mycket tarmbakterier att det var olämpligt att bada i.- När vi tittade på riktvärdena låg det dock på tjänligt med anmärkning. Nu väntar vi på analysprotokoll och det har tagits ytterligare prover, säger Sven af Ekenstam, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Vimmerby2013-06-20 06:15

Sol, värme och bad. Tre efterlängtade ingredienser för alla sommarlovslediga barn som åker på Stjärnevikskollot. Men veckan började med att en skylt åkte upp på badplatsen, en skylt som informerade om att vattnet var otjänligt för bad.
- Det hade ju regnat en del, men vi blev själva lite överraskade. Det var i ett samtal med labbet, som utför analysen av vattenproverna vi skickar, som vi fick uppgiften att vattnet var otjänligt. När vi tittade på riktvärdena kunde vi dock konstatera att vattnet var tjänligt med anmärkning, så skylten togs snabbt ner igen, säger Sven af Ekenstam på kommunens miljö- och bygglovsförvaltning.
Det handlar om tarmbakterier. Bakterien Escherichia coli, eller E.coli. De aktuella proverna från sjön Juttern där badplatsen Stjärnevik finns, visade på värden på 110-120. Riktvärdet för tjänligt med anmärkning ligger på 100. Får man i sig vatten med mycket tarmbakterier kan man få maginfektioner.
Vad betyder det här i praktiken?
- Hade det varit otjänligt är det inte lämpligt att bada. Nu är halterna förhöjda, men vi gör bedömningen att det inte ska vara någon risk att bada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om