Ett svalkande dopp kan vara räddningen i sommarvärmen

De kommande dagarna väntas värmen välla in över landet. Vimmerby Tidning har kollat läget på tre av kommunens badplatser där du kan ta ett svalkande dopp.

Badgänget Milo, Elsa, Nelia och Neo tycker att Stjärneviksbadet är toppen. "Det bästa är att fånga fiskar", säger Milo.

Badgänget Milo, Elsa, Nelia och Neo tycker att Stjärneviksbadet är toppen. "Det bästa är att fånga fiskar", säger Milo.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-19 19:00

Inte ett moln syns till på himlen när vi påbörjar den lilla badplatsturnén. Det första stoppet är Stjärneviksbadet beläget vid sjön Juttern. Där har flera sällskap med blandade åldrar samlats för att njuta av sol och bad. 

– Här är det väldigt fräscht, och att det är långgrunt gör det väldigt bra för barnen, säger Cornelia Axelsson som är där med familj och vänner.

Barnen i sällskapet verkar hålla med om att det är en bra badplats. När vi pratar med dem mitt i vattenleken ser de ut att njuta till fullo.

– Det bästa med att bada är att simma och hoppa från bryggan, berättar Nelia som är en i gänget.

De andra barnen nickar instämmande.

– Jag tycker det bästa är att fånga fiskar, men jag har bara fångat musslor idag, berättar Milo och visar upp sin hink.

Vattentemperaturen får fullt godkänt av alla i badgänget, och Vimmerby Tidning rullar vidare till nästa stopp. Några kilometer bort från Stjärnevik ligger Krönbadet. Som namnet avslöjar är det sjön Krön man kan doppa sig i där. På platsen möter vi Göran Schultz som sitter och läser en tidning i solen. Han är positiv till att det ska bli varmt i dagarna.

– Jag älskar solen, men jag vet att man inte ska vara för mycket i den, säger han.

Nere i vattenbrynet står tyska Jessica med sin dotter Amelia. Hon berättar att det är första gången de är vid Krön, men att de varit i Vimmerby flera gånger.

– Alla svenska sjöar är helt fantastiska. Det är stor skillnad från Berlin där det är bilar och stök överallt, säger Jessica.

På Krönbadet är det vid besöket bara några få sällskap vid stranden. Mer fart och fläkt är det på Nossenbadet, vilket är det tredje och sista stoppet för dagen. Där har betydligt fler sällskap samlats för att tillbringa den varma sommardagen. Några barn bygger sandslott, andra kastar boll och ett par stycken hoppar i vattnet för att skapa så mycket plask som möjligt. På bryggan möter vi mamman Sepideh som är där för första gången med sin familj. Hon är taggad på att en värmebölja är på väg.

– Jag tycker att det är för kallt i vattnet som det är nu, men jag är en badkruka.

Hennes söner däremot, femåriga Lionel och tvååriga Julius, verkar inte ha samma bekymmer. När vi frågar dem vad det bästa med att bada är svarar Lionel snabbt: "Det är att simma". Sedan har han inte tid att prata mer utan plaskar glatt vidare.

Det långgrunda Stjärneviksbadet tycks passa bra för barnfamiljer.
Det långgrunda Stjärneviksbadet tycks passa bra för barnfamiljer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!