De fixar årets studentbal i Vimmerby

Dansövningar. Hitta frack och klänning, frisyrer som ska väljas. Utgifter och hopp om väder. En studentbal kommer inte utan lite styr. Allra mest roddas det i balkommittén. ”Värsta strulet i år var att fixa en ny matta så vi kunde vara i ishallen”, säger Filippa Stejdahl i kommittén.

På torsdagen pågick förberedelser inför helgens bal. På bilden: Saga Niklasson, Amanda Carlsson, Filippa Stejdahl, Klara Stridh och Hilda Svensson.

På torsdagen pågick förberedelser inför helgens bal. På bilden: Saga Niklasson, Amanda Carlsson, Filippa Stejdahl, Klara Stridh och Hilda Svensson.

Foto: Läsarbild

Vimmerby2024-05-10 06:00

I helgen är det dags. Dagen, som åtminstone några av eleverna haft i eldskrift i planeringskalendern sedan de började i trean på Vimmerby gymnasium, är här. 

– Det känns skönt att man snart är där, den sista veckan inför balen är ju extra intensiv med extra balträningar och två genrep i ishallen. I torsdags pyntade och fixade vi på Stadshotellet, säger Filippa Stejdahl i studentbalkommittén.

Att det krävs en hel del praktiska förberedelser för alla som deltar i lördagens studentbal är ingen skräll, men det jobb som sker bakom kulisserna tänker kanske inte alla på. Filippa Stejdahl berättar att man redan i augusti börjar med att dra igång planering och leta tre elever från tvåan, som vill vara med i kommittén. Ett upplägg som ger tvåorna ett bra läroår innan det är dags att ta över huvudansvaret i trean.

– Det är kul, men många, många timmar. Det är flera möten med kommunen, polisen och Stadshotellet. Vi måste ha koll på vilka tillstånd som ska fixas. Det är mycket smådetaljer och nu på slutet är det sånt som att sätta trerättersmeny och få in flaggvakter som kan stanna upp trafiken under paraden från Källängen. Vi träffas nog i två-tre gånger i månaden för att checka allt.

I år stötte kommittén på en oväntad och ovälkommen uppgift – att hitta en ny matta att lägga ut i ishallen, där balparen ska glida fram på ett snyggt och säkert sätt i vals och fransäs.

– Den gröna matta som brukar användas hade gått sönder, det fick vi veta i början av året. Det blev väldigt mycket strul för att titta på olika lösningar, bland annat att balen eventuellt skulle vara i idrottshallen eller på Ceos, men till slut fick vi hjälp av fritidssamordnare Anton Palmér, att kontakta Växjö Lakers, som vi får hyra ett eventgolv av.

Vem står för den kostnaden?

– Det gör vi, pengarna som vi får in på biljettförsäljning får betala hyran av golvet, det blir 17 000 kronor. Och det är inte bara att hämta ett golv, vi har även fått lösa frakten med hjälp av transportgymnasiet i Hultsfred, som fått åka med två lastbilar. Så det har varit väldigt mycket extrajobb inför balen i år.

Men nu är det på plats?

– Ja, det var 20-30 elever som hjälptes åt förra veckan och satte det på plats. Det har gått bra, men det här har gjort att vi får tänka om lite när det gäller det ekonomiska. Balerna brukar alltid dra in ett bra överskott, och eftersom man tidigare inte haft den här typen av problem har man kunnat skänka pengarna som blivit över till välgörenhet. Därför hade vi noll kronor i kassan. Nu har vi bestämt oss för att spara pengarna som blir över till nästa års balkommitté så de har en grund.

I år är 93 par anmälda till balen.

– Alla dansar inte. Och det är ganska stor skillnad mot 2023, när det var 130 par. Men det var nog större årskull då.

Hur stor publik räknar ni med?

– Det är svårt att säga, det varierar mycket från år till år. Förra året hade vi väldigt mycket publik, nästan 1 700, i år har det inte sålts lika mycket biljetter, men det brukar kunna hända mycket de sista dagarna. 

Och ni i kommittén, det är inte risk att ni är helt slut när det är dags för bal?

– Nej, nej, det är ingen fara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!