Bältestvång införs på A-traktorer efter sommaren

Från och med den sista augusti kommer det bli bältestvång i alla A-traktorer i landet. Vimmerbyungdomarna ser positivt på lagskärpningen men medger samtidigt att det kommer bli en ovan känsla.

Från och med den sista augusti kommer det bli tvång att använda bilbälte i A-traktorer. Vimmerbytrion Felix, Fredrik och Jason ser positivt på det.

Från och med den sista augusti kommer det bli tvång att använda bilbälte i A-traktorer. Vimmerbytrion Felix, Fredrik och Jason ser positivt på det.

Foto: Samuel Josefsson

Vimmerby2023-06-09 20:00

– Det kommer ta ett tag att vänja sig vid det men det är positivt. Man har hört om massa olyckor där det har gått riktigt illa och man får nu hoppas att det inte blir lika mycket sådant nu. Det är de som är viktigast, säger 17-årige Felix Ingström. 

Vännen och klasskamraten Fredrik Wester Sigurdsson instämmer.

– Bra med säkerhet.

undefined
Fredrik Wester Sigurdsson till vänster och Felix Ingström med sina A-traktorer där bälte redan finns installerat.

Både Felix och Fredrik studerar El och energiprogrammet på Vimmerby gymnasium. De äger liknande A-traktorer när de ställer upp sina Volvos. Båda har bältet redo när lagskärpningar införs och även fler förändringar och lagskärpningar kommer att ske. De som åker med i A-traktorer måste sitta på en plats som är avsedd för passagerare och att det endast får sitta en passagerare per plats.

– Det är tråkigt, man hänger oftast inte två när man är ute och åker. Men om man krockar är det inte så kul för den tredje som sitter lite halvsnett i mitten. Folk brukar slarva att man åker lite fler personer i en A-traktor.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson har tidigare sagt att det ska införas krav på vinterdäck på kommande vinter. 

– Det tycker jag är bra. De som har sommardäck på vintern kommer oftast ingenstans. När man är så ung så blir många osäkra när bilen glider iväg lätt. 

undefined
Jason Olefors.

16-årige Vimmerbykillen Jason Olefors är också ägare till en A-traktor och han är helt enig med Felix och Fredrik.

– Ovanligt men bra för att det är säkrast, säger han.

Bältestvång i A-traktorer införs i augusti.
Bältestvång i A-traktorer införs i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!