Baltiska berättelser

Arne Bengtsson har bevakat Baltikum för TT i flera år. Men korta nyhetstelegram räckte inte att beskriva en smärtfylld historia täckt av en nutidens sköra sårskorpa. Därför blev det en bok.

Vimmerby2007-09-27 07:11

Frilansjournalisten och TT-medarbetaren Arne Bengtsson i Vimmerby har jobbat med sin bok om konflikten i Baltikum i fyra år.
- Jag trodde i och för sig, naivt, att det skulle räcka med ett år...

Svalt intresse
Man kan inte påstå att svenskarnas intresse för vårt grannland är särskilt stort. Jodå, svenska företag har under senare år etablerat sig i Estland och kryssningsturismen är stor och intet ont i något av detta, betonar Arne Bengtsson, men särskilt mycket längre sträcker sig inte vår nyfikenhet.
- Baltikum var spännande för Sverige på 1990-talet, men sedan har det varit ganska tyst och på många sätt kan man säga att vårt intresse dog med Andres Küng.
Arne Bengtsson, som besökt Baltikum 20 gånger för TT:s och egen räkning de senaste åren, är av annan uppfattning.
- Även om det kan tyckas dumdristigt att lägga ner så mycket arbete på något som få är intresserade av hoppas jag att min bok på något sätt ska bidra till att väcka och öka intresset. Baltikum har en historia värd att berätta och den kan tillnärmelsevis inte täckas på 2 000 tecken i korta nyhetstelegram.
Hans eget intresse vaknade redan 1973 när han som ung reste i Sovjetunionen och besökte Leningrad och Tallin i Estland.
Han har följt utvecklingen i Baltikum från förtryck till frihet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om