Bara en valfrihet trots M-styre

Trots moderatledd majoritet i Vimmerby finns efter sju år med lagen om valfrihet ännu bara ett område där omsorgstagarna själva kan välja vem som ska utföra tjänsten. Det gäller städning inom hemtjänsten.

För de som beviljats städhjälp gäller maxtaxan. Om någon köper till extra tjänster av ett privat företag kan man använda Rut-avdrag för det. I Vimmerby har 50 av 180 valt en annan utförare än kommunen.

För de som beviljats städhjälp gäller maxtaxan. Om någon köper till extra tjänster av ett privat företag kan man använda Rut-avdrag för det. I Vimmerby har 50 av 180 valt en annan utförare än kommunen.

Foto: Liselotte S Johansson

Vimmerby2019-02-01 06:00

– Valfrihet är viktigt för oss, men lika viktigt är försiktighet med skattebetalarnas pengar. De förfrågningar socialnämnden haft om omsorg från företag har bara varit inriktade på hemtjänstområden i Vimmerby tätort. Hemtjänst på landsbygden kostar mycket mer på grund av resorna och det skulle driva upp snittkostnaden och påverka vad kommunen betalar företagen, säger Marie Nicholson (M) vice ordförande i kommunstyrelsen och tidigare vice ordförande i socialnämnden.

Totalt finns i dag 312 olika valfrihetssystem i landets kommuner, enligt nyhetsbyrån Sirén. Flest har Nacka kommun med tolv olika system där invånarna väljer utförare. I Vimmerby finns ett. Nära hälften av landets kommuner, 130 av 290, har inget valfrihetssystem alls.

I Vimmerby infördes valfrihet för städtjänsten 2012, samma år lagen trädde i kraft.

I dag har 180 hemtjänsttagare beviljad städservice. 50 av dem, 28 procent, har valt något av de fyra privata företag som hittills varit godkända att utföra tjänsten.

Men vid årsskiftet skärptes kraven. Privata hemtjänstutförare behöver nu tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Oavsett om företaget bedriver flera eller bara en form av service kostar en ansökan 30 000 kronor.

– Två av företagen i Vimmerby aviserar att de inte fortsätter på grund av kostnaden för tillståndet, för övriga gäller övergångsbestämmelser till den 28 februari för att IVO ska hinna avgöra deras ansökan. De brukare som berörs har fått information om att välja annan utförare. I grunden kom tillståndskravet till för att motverka oseriösa aktörer, säger Hanna Alsér, kvalitetssamordnare på socialförvaltningen i Vimmerby.

Med den nya majoriteten kan fler alternativ vara på gång.

– Ett nytt omsorgsboende i privat regi ligger nog närmast i tid. Det har vi diskuterat i majoriteten, men inga beslut har fattats än, säger Marie Nicholson.

Hon pekar också på matdistribution och skola.

– En del kommuner har släppt matdistributionen, istället får de äldre måltider hemkörda från vanliga restauranger. En spännande idé som många äldre skulle uppskatta. Men det kan bli svårt att genomföra i en landsbygdskommun.

– Sen vore det fantastiskt om någon vågade satsa på en grundskola i privat regi. Jag tror intresset skulle vara stort, även om det inte är utan utmaningar att driva skolverksamhet.

Lagen om valfrihet

* LOV, lagen om valfrihetssystem, är ett alternativ till LOU, lagen om offentlig upphandling, när kommuner och landsting vill privatisera verksamheter. Företagen konkurrerar med kvalitet till ett pris som är fastställt på förhand.

* Landstingen måste enligt lag erbjuda valfrihetssystem i primärvården. Därför har samtliga landsting infört minst ett valfrihetssystem, som ger invånarna möjlighet att välja vårdcentral. För kommunerna finns inget sådant krav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!