"Bara fem av 50 skolbarn har bälte"

5 av 50 barn. Så få använder bälte i skolbussarna enligt busschauffören Leif Skoglunds uppskattning. - Det är bara tur att det inte har hänt något, säger Skoglund.

Bara ett av tio skolbarn använder bälte. Busschauffören Leif Skoglund vill komma till rätta med problemet och se ett större intresse från skola, kommun och polis.

Bara ett av tio skolbarn använder bälte. Busschauffören Leif Skoglund vill komma till rätta med problemet och se ett större intresse från skola, kommun och polis.

Foto:

Vimmerby2013-08-27 06:14


Förra veckan öppnade det nya läsåret på kommunens skolor. Leif Skoglund har skjutsat elever till skolorna under många år. Ofta med en klump i magen.
Ytterst få elever använder bälte under skolresorna.
- Det går att räkna dem på ena handens fingrar. Det är nästan ingen som har bälte. Säg att det är 5 av 50 barn som har det, säger han och fortsätter:
- Barnen lyssnar inte om man säger till. Jag tror att det har med grupptryck att göra. De yngre barnen är bättre på att använda bälte och värst är det från årskurs sex och uppåt. Man tror man att man är odödlig i den åldern.

"Inget gensvar"
Tillsammans med ett par andra busschaufförer tog Skoglund upp problematiken med polisen, skolorna och kommunen för en tid sedan.
- Jag minns inte om det var för ett eller två år sedan som vi tog upp det här. Vi hade några möten och diskussioner, men ganska snart rann det ut i sanden. Vi erbjöd oss att komma ut och berätta om skolresorna, men det fick inget gensvar.
- Vi tyckte att polisen kunde göra en markering. Jag menar inte att de ska stå med böteshäftet, men de kunde gott skrämmas lite. I Vetlanda vet jag att man har gjort något liknande och bötfällt ett par ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om