Bara svensk sten på Vimmerbys gator

Gatstenen från Kina må vara billig - men när det ska läggas sten på torget i Vimmerby, då är det svensk sten som gäller. - Ja, den här stenen har vi köpt från Västervik, säger Göran Nilsson på kommunens driftavdelning. Billig gatsten från Kina har blivit allt vanligare när kommuner lägger gatsten och kantsten i tätorterna.

Sten från Västervik läggs nu på torget i Vimmerby. den kinesiska gatsenen valdes bort.

Sten från Västervik läggs nu på torget i Vimmerby. den kinesiska gatsenen valdes bort.

Foto:

Vimmerby2006-05-24 07:04

Stenen är uppemot 40 procent billigare än svensk sten. För en kort tid sedan avslöjade Sveriges Radio att den kinesiska stenen bearbetas under vidriga arbetsvillkor. Något som sedan lett till att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin levererat skarp kritik mot de kommuner som köper sten från Kina.
Men Vimmerby kommun behöver inte ta åt sig. Även om det förekom diskussioner om Kina-sten inför den pågående torgrenoveringen, så blev det aldrig så.
- Nej, det slogs fast entydigt att det ska vara svensk sten på torget i Astrid Lindgrens stad, säven om den kinesiska stenen är så mycket billigare. Och sen radions uppgifter om den kinesiskas stenen, är det skönt att kunna säga att vi inte har någon sten från Kina, säger Göran Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om