Bara tio procent av rösterna...

Uppdelningen i A- och B-aktier gör att kommunen får tio procent av rösterna på kommande bolagsstämmor i ALV. Men för att den starkare ägaren inte ska kunna köra över den mindre har Saltkråkan och kommunen enats om en modell som kräver enighet för att stämman eller styrelsen ska komma till beslut i en rad viktiga frågor.

Vimmerby2010-01-16 05:05

- Först ska man veta att i de allra flesta regler i aktiebolagslagen är det andelen aktier totalt som gäller, alltså 30 procent för kommunens del. Det gäller exempelvis vid sådant som tvångsinlösen, vilket alltså inte kan komma i fråga, men för att säkra den mindre ägarens position i frågor som kan avgöras genom rösterna har vi gjort en särskild skrivning i aktieägaravtalet som blir som en vetorätt för kommunen, säger Staffan Forsberg, kommunchef i Vimmerby.
Uppgörelsen mellan kommunen och Saltkråkan AB innebär att Saltkråkan får betydligt fler A-aktier än B-aktier i bolaget, och för kommunens del blir det tvärtom, fler B-aktier än A-aktier. Eftersom B-aktierna bara ger en tiondel av A-aktiernas röstvärde på bolagsstämman har Saltkråkan 90 procent och kommunen tio procent i det avseendet.

Gammal uppdelning
Uppdelningen av aktier i A och B-klass, är dock inget som har kommit till i den här affären. Den uppdelningen har funnits sedan kommunen blev delägare i bolaget tillsammans med försäkringsbolaget Wasa och nykterhetsrörelsens bolag Sober i mitten av 1990-talet.
- Varför det blev en sådan fördelning vet jag inte, säger Staffan Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om