Barn från förskoleålder rekommenderas att testas

Under måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man rekommenderar att barn från förskoleklass upp till gymnasieålder testas för covid-19 om de uppvisar symptom.

"Det är lite oroande att folk tycker att det är över nu, eller att man tror att man haft det och inte bryr sig om att provta." säger Per-Åker Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare.

"Det är lite oroande att folk tycker att det är över nu, eller att man tror att man haft det och inte bryr sig om att provta." säger Per-Åker Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2020-09-02 08:00

Målet med rekommendationen är att provtagningen bland barn och ungdomar ska ske på ett likartat sätt i alla regioner. Genom att testa för covid-19 innebär det också att barn snabbare kan gå tillbaka till skolan om de får ett negativt testresultat. Myndigheten rekommenderar fortsatt att barn i förskola inte provtas, utan stannar hemma när de uppvisar symptom.

Enligt Ola Karlsson, barn- och utbildningschef på Vimmerby kommun, informerar man redan vårdnadshavare som ringer och berättar om att barnet är sjukt, om möjligheten att testa sina barn.

– Det är ungefär vad vi gör och kan göra, vi kan aldrig kräva att någon självtestar sig, varken en medarbetare, en elev eller ett barn. Sen kan vi rekommendera det och informera om möjligheten till vårdnadshavare, säger Karlsson. 

Även om man rekommenderar provtagning för barn och ungdomar så påverkar det inte försiktighetsåtgärderna man vidtagit på skolor och förskolor, enligt Karlsson.

– Det gäller social distansering, handhygienen, tänka på att hålla avstånden, alla de sakerna gäller ju oavsett så egentligen bör ju inte det förändra hur vi agerar på skola eller förskola.

Med knappt två veckor in på höstterminen ligger sjukfrånvaron på ungefär samma nivå som i våras.

– Det är både förskola och skola, så visst är det fler barn och elever sjuka än i vanliga fall, säger Karlsson.

Per-Åker Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare på Region Kalmar, är inte orolig för att testkapaciteten inte ska räcka till för att testa barn och unga. 

– Det är självklart att vi får anpassa kapaciteten efter behovet. Nu när infektionsperioden börjar så kan man räkna med att ganska många blir sjuka, inte i covid-19, utan vad som helst så fler kan behöva provtas.

Jarnheimer menar att man inte behöver vara orolig för sina barn om det sker ett utbrott på en skola. 

– Det är viktigt att påtala att det här med utbrott bland de yngre är kanske inte farligt i sig utan det farliga är att smittan sprids till sådana grupper som träffar äldre och sköra.

I Region Kalmar finns möjligheten att beställa självtest också till barn och ungdomar. Vårdnadshavare kan logga in på vårdguidens hemsida och där beställa självtest åt barn under 13 år genom att välja alternativet "agera ombud". För barn äldre än 13 år så krävs det att barnet själv loggar in på e-tjänsten och gör beställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!