Barncancer: "Sjukdomen en ständig del av livet"

För familjen Eklund i Frödinge är Barncancerdagen speciell. Sonen Joakim vann sin kamp mot sjukdomen. Men många andra kämpar vidare och det är värt att uppmärksammas.

Joakim är mån om sitt långa lockiga hår och har inte velat klippa sig efter att ha förlorat håret under sin cancerbehandling.

Joakim är mån om sitt långa lockiga hår och har inte velat klippa sig efter att ha förlorat håret under sin cancerbehandling.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-14 19:00

Den internationella Barncancerdagen lyfts fram den 15:e februari. Vanligtvis brukar det göras genom ljusmanifestationer lokalt i många städer. Med tanke på coronapandemin anordnar Barncancerfonden i år istället en digital upplaga där man kan tända ett ljus virtuellt.

Varje år drabbas runt 300 barn av någon form av cancer i Sverige och upp emot 85 procent tar sig igenom den mödosamma kampen med livet i behåll. En familj som bär på den erfarenheten är Jonas och Jenny Eklund från Frödinge vars son Joakim genomgick behandling för leukemi under två och ett halvt år.

Joakim fick diagnosen i december 2013 och fick fira sin fyraårsdag i februari 2014 under behandling. Han hann fylla sex år innan de regelbundna sjukhusvistelserna var över. Han är numera färdigbehandlad men kommer att gå på regelbundna kontroller fram tills han fyller 18 år.

– Vi kommer alltid ha en oro för att sjukdomen ska komma tillbaka. Så fort Joakim blir det minsta sjuk kommer alltid funderingar, men oron är inte lika ständig nu som den var den första tiden, säger Jenny Eklund.

Det senaste året med coronapandemin har inte varit en så stor omställning för familjen.

– Vi har vana av att leva i en bubbla sedan tidigare. Under tiden Joakim fick behandling var han väldigt infektionskänslig och då hade vi liknande rutiner med att hålla avstånd och inte träffa folk, säger Jenny som dock märkt av att coronasituationen fött en oro hos sonen.

– Han tyckte det var jobbigt själv i början om han skulle bli sjuk och oroade sig för om någon i hans omgivning skulle behöva bli inlagd på sjukhus.

Många som har varit med om en traumatisk upplevelse kan välja att vända blad och gå vidare. Det behovet har dock familjen Eklund aldrig känt. Sjukdomen är en ständig del av livet.

– Visst var det jobbigt under tiden Joakim var på sjukhuset och man såg smärtan han upplevde och ovissheten kring hur det skulle gå. Vi har dock många positiva minnen från den tiden också. Man kan sakna personalen som såg Joakim på ett unikt vis och hela tiden såg till att han kände sig involverad och den familjära stämning som skapades mellan oss när man umgicks så intensivt under lång tid, säger Jenny Eklund som ännu har kontakt med andra drabbade.

– Det känns bra att kunna dela med sig av erfarenheter och hjälpa de som går igenom det vi har upplevt. Det kan vara så enkla saker som att ge tips på vilken mat som funkar i samband med att man fått mediciner som ger biverkningar bland annat.

Det har även känts självklart för familjen att engagera sig i insamling av pengar till Barncancerfonden och andra organisationer som är med och bidrar i kampen mot sjukdomen och stöttar dem som drabbats.

– Under sjukhusvistelsen hade vi bland annat stor hjälp från Barncancerfonden Östra där frivilliga kommer till sjukhusen en gång i månaden och ordnar fika eller en gemensam middag. Tack vare dem fick vi både fint jul- och nyårsfirande tillsammans på sjukhuset, säger Jenny Eklund.

Familjen har även haft stort stöd lokalt där bland annat Brantestads Intresseförening samt Grinderum/Höghults jaktlag ställt upp och ordnat insamlingar av olika slag till Barncancerfonden.

– De senaste fem åren har vi anordnat ett stort kafferep där intäkterna gått till cancerforskning. Det brukar ske i mars, så i år kommer vi få skjuta lite på det, säger Els-Marie Helgee från Brantestads Intresseförening.

Barncancerdagen

Den 15 februari är det internationella barncancerdagen. Då uppmärksammas barn med cancer världen över.

I Sverige tänds ljus varje år den 15 februari för alla barn som någon gång drabbats av cancer och för att sätta ljuset på barncancerfrågan. Tidigare år har det anordnats ljusmanifestationer runt om i landet men i år är det svårare att mötas fysiskt på grund av den pågående pandemin, därför genomförs en digital manifestation.

Källa: barncancerfonden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!