Skolpersonal varnar för populära Netflix-serien

Nu slår rektorerna i Vimmerby larm om att barnens lekar inspireras av tv-serien Squid Game. "Inte lämpligt", säger Vimarskolans Eva Grudemo.

Nu varnar rektorerna på Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola  för Netflix barnförbjudna TV-drama, Squid Game, där personer tävlar om att vinna en förmögenhet med livet som insats. På bilden syns skådespelarna Park Hae-soo, Lee Jung-jae and Jung Ho-yeon.

Nu varnar rektorerna på Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola för Netflix barnförbjudna TV-drama, Squid Game, där personer tävlar om att vinna en förmögenhet med livet som insats. På bilden syns skådespelarna Park Hae-soo, Lee Jung-jae and Jung Ho-yeon.

Foto: Youngkyu Park

Vimmerby2021-10-19 19:00

Den 17 september hade den sydkoreanska tv-serien premiär. I den tävlar personer om att vinna en förmögenhet genom att leka lekar. Alla deltar med livet som insats. Anna Ljungqvist, mellanstadierektor på Astrid Lindgrens skola, berättar att den populära serien nu börjat påverka hur barnen leker på skolgården. 

– Det började med att det fanns personal som hade sett serien och sedan hörde yngre barn prata om den. Vi vet inte vad de har sett men serien poppar upp överallt på sociala medier och är svår att undvika, säger hon.

Squid game beskrivs som ett brutalt överlevnadsdrama och har inspirerats av långfilmer som Battle Royale och Hungerspelen. På Netflix har serien en åldersgräns på 16 år. Rektorn berättar att man haft frågan uppe i likabehandlingsteamet och hos elevhälsan.

– Jag gick ut med information till all personal om att vi ska vara uppmärksamma och lyssna in klasserna. Märker vi att det pratas om det här eller om vi ser de här lekarna ska vi göra utskick till vårdnadshavarna, säger Anna Ljungqvist.

Eva Grudemo, mellanstadierektor på Vimarskolan, har en liknande berättelse och både hon och Anna Ljungqvist säger att de tycker att det är olämpligt att barn tittar på serien.

– Vi har lyft det med klasserna och sagt att vi inte tycker att det är lämpligt att man tittar på serien. Jag vet att det finns barn i en tredjeklass som har sett den och det tycker jag är oroande, säger Eva Grudemo.

– Jag har själv sett den och har full förståelse för att det är 16-årsågräns. Det är en väldigt obehaglig koppling mellan barnlek, våld och död. Jag tycker att det verkligen kryper under skinnet när det kopplas till barnlekar, säger Anna Ljungqvist.

På bägge skolorna har man sett varianter av lekarna från serien även om inga elever, åtminstone vad man vet, gjort någonting som är direkt farligt. 

– Jag tycker att det här är en jättesvår diskussion. En del lekar har funnits innan i andra former men vi ska till exempel markera om vi ser att barnen gör låtsasskjutningar, att de formar handen som en pistol, det är inte okej. Vi måste vara uppmärksamma på var vi ska dra gränserna, säger Anna Ljungqvist.

Båda rektorerna säger att skolorna kommer att hålla ögonen på både Squid game-inspirerade lekar och prat om serien i fortsättningen.

Enligt Netflix är dramaserien strömningsbolagets mest sedda TV-serie genom tiderna.

Anna Ljungqvist på Astrid Lindgrens skola säger att hon har sett serien och att hon tycker att koppling mellan barnlek, våld och död är obehaglig.
Anna Ljungqvist på Astrid Lindgrens skola säger att hon har sett serien och att hon tycker att koppling mellan barnlek, våld och död är obehaglig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!