Barnen speglar "förr" på Näktergalen

Härmed kan meddelas att Näktergalen fått precis det ett riktigt museum förtjänar. En dinosaurie. Tack vare barnen som står bakom utställningen "Vimmerbys historia genom barns ögon".

Vimmerby2011-10-08 04:05


Den här gången syns inte ett gammalt hembygdsföremål så långt ögat kan nå när Museet Näktergalen öppnar utställning.
Istället är museet fyllt av teckningar, figurer, modellbyggen, sagor och berättelser.
Det är barnen på förskolorna Norrgården och Stenshult som visar sin bild av hur de tänker sig Vimmerby förr i världen.

Vikingar och 50-tal
"Förr" är ett vitt begrepp om man är tre, fyra eller fem år. Det kan vara vikingatiden. Eller när pappa var liten. Eller 1950-talet.
Bilder från kommunens arkiv, Emilfilmer och åtskilliga funderingar har gett infallsvinklar när barnen tillsammans med pedagogerna tacklat temat.
- Det här är en fantastiskt rolig utställning och jag är så imponerad över kreativiteten. Det är också ett sätt för oss att visa att vi är ett levande museum, säger Gunilla Gustafsson på Näktergalen.

Behövdes dinosaurie
Men allt började med ett studiebesök. Barnen på Stenshults förskola kom till museet, men hittade ingen dinosaurie. Ett riktigt museum ska ju självklart ha en sådan och barnen gick hem och tillverkade ett eget urtidsdjur i papier-maché, som Näktergalen fick låna.
På museet fick man mersmak och undrade om de var intresserade av att fortsätta jobba på temat "Vimmerbys historia genom barns" ögon och kontaktade även Norrgårdens förskola. Båda nappade och gav sig i kast med projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om