Barnens idrott värt varenda krona: "En självklar grej"

Hos Vimmerbyfamiljen Pettersson/Zukiewicz har de båda barnen haft upp till tre aktiviteter samtidigt. För föräldrarna är det en självklarhet att barnen ska idrotta och inget de vill skära ner på ens i tuffa ekonomiska tider.

För Vimmerbyfamiljen Pettersson/Zukiewicz är det en självklarhet att lägga både tid och pengar på barnens idrott. Emma Pettersson och Andreas Zukiewicz med barnen Kalle och Elsa.

För Vimmerbyfamiljen Pettersson/Zukiewicz är det en självklarhet att lägga både tid och pengar på barnens idrott. Emma Pettersson och Andreas Zukiewicz med barnen Kalle och Elsa.

Foto: Privat

Vimmerby2023-06-11 19:00

Barnen i familjen, Elsa, 13 år, och Kalle 9 år, spelar både hockey och fotboll. Periodvis har de också spelat innebandy. Mamma Emma är ledare inom fotbollen och pappa Andreas är tränare inom hockeyn. Det betyder att familjen lägger mycket tid och pengar på barnens idrott.

För föräldrarna har det aldrig varit ett alternativ att minska ner på varken aktiviteterna eller sitt eget engagemang, även om det kan vara både dyrt och tidskrävande. 

– Vi ser att det här är något som både vi vuxna och barnen mår bra av och får tillbaka mycket från. Idrott är livet för oss och vi kan inte se att vi skulle ha ett annat liv än det här. Då tullar vi hellre på något annat än att barnen inte ska få idrotta, säger Emma Pettersson.

Har ni kalkylerat på hur mycket tid och pengar ni lägger på barnens aktiviteter?
– Nej, egentligen inte. Visst kan man känna ibland att man lägger väldigt mycket tid. Pengarna har vi inte reflekterat så mycket över utan skulle det behövas får vi istället ta bort något annat. För oss är det en sådan självklar grej att barnen ska hålla på med idrott så vi har inte behövt räknat på det, utan vi anpassar oss istället. Vi föräldrar har båda hållit på med idrott hela våra liv och vi vet hur mycket man vinner på att göra det. Vi försakar ingenting, det här är ett val vi gör och vi tycker det är så himla kul. 

Enligt Emma Pettersson behöver det inte bli så dyrt för barnen att idrotta. Inte ens om de väljer hockey, som brukar omnämnas som den dyraste sporten tillsammans med ridning.

– Många tror att hockey är en jättedyr sport och visst, medlemsavgiften är lite högre, men man får mycket för pengarna. När det gäller utrustning så kan man låna hela första året, kanske lite längre, tills man vet om man vill fortsätta med sporten. Sedan finns det mycket man kan köpa begagnat. Fotboll och innebandy är inte så dyrt och även där finns det möjlighet att låna utrustning. Det mesta går att lösa om det är ansträngt. 

Ser du att det finns familjer som väljer att dra in på barnens aktiviteter?
– Nej, jag kan inte se det. I dotterns lag har det trillat bort några tjejer, men där är vi ganska säkra på att det handlar om andra saker än ekonomi, exempelvis att det inte finns intresse eller att man inte hinner med. I min sons lag har det snarare ökat på senare tid. Vi har gått från kanske 29 upp till 33 killar på kort tid.

Under sommarhalvåret blir det mycket fotboll för familjen Pettersson/Zukiewicz, medan vintern präglas av hockey och ibland även innebandy.
Under sommarhalvåret blir det mycket fotboll för familjen Pettersson/Zukiewicz, medan vintern präglas av hockey och ibland även innebandy.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!