Allaktivitetshuset Fabriken i Vimmerby arrangerade på tisdagskvällen ett Åsiktscafé där politiker i kommunen och kommunens unga träffades över en fika.
Att politiker och ungdomar utbyter erfarenheter och diskuterar olika frågor har förekommit i olika tappningar i ett antal år. På köpet har politiker fått insikt i frågor som de kanske inte själva tänkt på. Ungdomarna har i sin tur kunnat framföra åsikter och fått veta mer om hur politik fungerar.
– Vi brukar ha en lunch här på hösten. Inför den brukar politikerna förebereda frågor och ungdomarna också. Sedan röstar man vilka frågor som man anser är viktigast. Därefter har man haft mindre arbetsgrupper som träffats, förklarar fritisledare Peter Knutsson.
På våren har man åter samlats för att redovisa inför varandra vid en lunch på Näs. Vid denna har både kommunstyrelse och förvaltningschefer deltagit.
Ett önskemål som funnits är att träffas mer "avslappnat". Ett "Åsiktscafé" föll sig därför naturligt under Barnrättsveckan.
Flera kommunpolitiker deltog liksom barn och ungdomar i olika åldrar och bakgrund.
Vissa ungdomar hade förberett frågor och politikerna grillades med frågor vad de gör som politiker, om det är skoj och vad de gör när de inte är politiker.
Andra kom den här kvällen, i de mer nära samtalen, att lyfta fram riktigt tunga ämnen som satte tydliga avtryck.
– Det är jättemånga elever som behöver hjälp i skolan men som idag inte får det. Vi har tagit upp det men ingen förstår oss. Det finns barn som kämpar med diagnoser och vi vill ha kurser för andra så de vet hur vi tänker. Vissa tar oss på fel sätt och förstår inte. Alla lärare förstår inte heller dessa elevers handikapp. Kan vi inte få någon att lära dem hur det är. Jag har gråtit flera gånger idag, sa en av deltagarna och fick medhåll av ett annat barn.
– Det här ska jag ta med till nämnden, lovade Anneli Jakobsson (SD), som väntas få en plats i barn- och utbildningsnämnden.
Hon och partikollegan Kjell Jakobsson (SD) var märkbart berörda efter samtalet.
– Det var verkligen meningen vi skulle träffas. Det här är något som verkligen måste prioriteras och det här är en utmaning att ta med sig, kommenterar de.
Andra barn i andra samtal lyfte fram otrygghet:
– Vi har likabehandlingsteamet på skolan som man kan gå till om man känner sig otrygg men de är inte ute så ofta.