Barnens fantasi blir råvara

I höst blir det teaterfest för barn på Byteatern i Kalmar, för att fira att det är 100 år sedan Astrid Lindgren föddes. För att samla inspiration till produktionen åker Byteatern runt med berättarverkstad bland skolelever. - Det räcker med några saker på ett vitt papper och "Det var en gång..." - sedan infinner sig magin, säger Karin Parrot-Jonzon, ny teaterchef, som passade på att följa med till Rumskulla skola.

Vimmerby2007-01-31 07:37

Många vill fira Astrid Lindgren, som skulle fyllt 100 år i höst. Så också Kalmar läns teater, Byteatern. "Bliva stur" är arbetsnamnet för höstens stora barnteatersatsning för barn i åldern 7-10 år.
- Det ska bli en riktig teaterfest där barnen både får rasa av sig. Inget passivt konsumerande av teater utan ett tillfälle där man både kan åka ledstång och se fantastiskt fin scenografi, säger musiker Anna-Greta Larsson och dockspelaren Bodil Göransson, från Byteatern, som är ute på besök i Rumskulla skola.
Det här är första spirande grodden till det som än så länge kallas "Bliva stur". Ett förförarbete, säger de.
- Vi är ute i skolorna och kommer sedan tillbaka för lite interaktiv klassrumsteater innan det är dags för den stora teaterfesten i höst.
Byteatern vill göra en produktion i Astrid Lindgrens anda, ta avstamp i ett berättande med barnets perspektiv.
- Utgångspunkten är barnens egna historier och fantasi.
Det som ska bli pjäs börjar alltså hos barnen själva, där Byteatern reser runt bland skolorna i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om