"Barngruppernas storlek är största oron"

Barngrupperna i förskolan ökar i storlek. I måndags besökte riksdagsledamoten Emma Henriksson Lundens förskola för att diskutera problemet. - Barngruppernas storlek är föräldrarnas största oro, säger hon.

Kristdemokraterna Elisabeth Lago Nilsson, Vimmerbypolitiker, Emma Henriksson, riksdagsledamot, och Madeleine Rosenqvist besökte Lundens förskola i början av veckan.

Kristdemokraterna Elisabeth Lago Nilsson, Vimmerbypolitiker, Emma Henriksson, riksdagsledamot, och Madeleine Rosenqvist besökte Lundens förskola i början av veckan.

Foto:

Vimmerby2014-03-13 07:32


Även i Vimmerby börjar det märkas att det är valår. I måndags besökte den tredje riksdagsledamoten kommunen på kort tid. Kristdemokraterna Emma Henriksson, talesperson i migrations- och familjefrågor, besökte den nya förskolan Lunden tillsammans med Elisabeth Lago Nilsson, som toppar KD:s kommunlista i Vimmerby, och landstingsledamoten Madeleine Rosenqvist.
Henriksson gillade den nybygga förskolan.
- Det är roligt att se att man byggt lokalerna för barnens behov och tänkt på barnen, säger hon.
Snittet för antalet barn per avdelning ligger på 16,9 barn i hela riket. I Vimmerby är siffran något högre: 17,5 (statistik från 2012). På Lunden har man totalt sex avdelningar och cirka 120 barn. Det ger 20 barn per avdelning i genomsnitt.
- Lokalerna är byggda för 20 barn per avdelning och vi fördelar personal och resurser utefter det. Så ser det ut i hela kommunen, säger arbetslagsledaren Marie Hultqvist.
Regeringen presenterade nyligen ett förslag där man öronmärker 125 miljoner kronor om året för att få ned storleken på barngrupperna. Enligt SKL räcker satsningen till en förskolelärare per kommun.
- Det är ett steg i rätt riktning, men mer resurser krävs. Många föräldrar är jättenöjda med förskolan, men den enskilt största oron är barngruppernas storlek, säger Emma Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om