Barnvagnsmarsch i Vimmerby i morgon

I morgon arrangeras Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet runt om i Sverige - och Vimmerby är med på tåget.

Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet. Foto: Scanpix

Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet. Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2016-03-04 09:12


- Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma att 9 av 10 dödsfall på grund av graviditet och förlossning skulle kunna förhindras med politisk vilja och resurser, säger Emmelie Karlsson småbarnsmamma från Tuna, som tagit initiativet.

I låg- och medelinkomstländer är graviditet och förlossning fortfarande förenat med allvarliga risker. Varje dag dör 800 kvinnor av komplikationer under graviditet eller förlossning. Orsakerna är bland annat brist på tillgång till sexualupplysning, preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård.

Vid 42 procent av alla graviditeter uppstår olika typer av komplikationer. Vilka chanser kvinnor har att överleva dem skiljer sig kraftigt åt mellan rika och fattiga länder. I Sverige är risken 1 på 14100 att dö. I Sierra Leone är den 1 på 17. I Somalia 1 på 32. I Afghanistan finns det en (1) barnmorska per 10 000 människor. I Etiopien har bara 10 procent hjälp av vårdpersonal vid en förlossning.
Nu är läget extra akut. Det har inte befunnit sig så många människor på flykt sedan andra världskriget och det får mödradödligheten att skjuta i höjden.
Barnvagnsmarschen vill sätta fokus på mödradödligheten och få politiker att prioritera frågan.

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om