Bassängträning gott för både kropp och själ

”Veckans lyx...” Ja, så ser de flesta av reumatikerna i Hultsfred-Vimmerby på bassängträningen i Vimmerby och Virserum. Ett träningspass i 35-gradigt vatten en gång i veckan är en lisa för både kropp och själ och ökar välbefinnandet på många olika sätt.

Sju grupper är igång i Vimmerby, här en av dem. Om en stund ger alla ”järnet” i takt med musiken. Foto: Nils-Erik Pettersson

Sju grupper är igång i Vimmerby, här en av dem. Om en stund ger alla ”järnet” i takt med musiken. Foto: Nils-Erik Pettersson

Foto:

Vimmerby2016-06-14 19:00

Sedan 2013 bedriver Reumatikerföreningen i Hultsfred-Vimmerby regelbunden bassängträning i Vimmerby och Virserum. Totalt handlar det om tio grupper, sju i Vimmerby och tre i Virserum, med sammanlagt cirka 120 av föreningens medlemmar.

Eftersom föreningen har drygt 380 medlemmar deltar alltså närmare en tredjedel av dem i bassängaktiviteterna.

Blev populärt

– Många skulle gärna ta ytterligare ett pass i veckan, men tyvärr räcker inte våra resurser till för att utöka träningen, säger föreningens kassör Ylveton Laag.

– Att det är populärt är inte att ta miste, när vi startade fick vi på ganska kort tid ett 70-tal nya medlemmar i föreningen. Närvaron är också mycket god, det ska till något alldeles extra viktigt om man ska ”skolka”.

Birgitta och Kajsa

Det är som bekant inspirerande att träna i grupp. Allt sker dock efter vars och ens egna förutsättningar. Även om vattnet både lyfter och mjukar upp stelnade leder och muskler, kan det ibland vara tufft att hänga med i den dunkande musiken, som byter skepnad, fart och takt flera gånger under ett träningspass. Men ingen tittar snett om man pustar ut ett ögonblick.

Birgitta Stenfeldt leder grupperna i Virserum sedan flera år tillbaka. I Vimmerby är det sedan i vintras Kajsa Eriksson, som ser till att deltagarna får jobba ordentligt.

Hela havet stormar...

Det blir en ordentlig genomkörare för hela kroppen. Den som inte tror att man kan få träningsvärk av att bassängträna i kroppsvarmt vatten har nog inte gjort rörelserna fullt ut...

Flera vittnade om att man ofta känner sig lite ”mörbultad” efter de första passen på höst- och vårterminen, sedan man gjort jul- och sommaruppehåll några veckor.

Vatten lockar som alltid till lek och bus, oavsett ålder. I Virserum avslutar man exempelvis varje träning med något som väl mest kan liknas vid ”hela havet stormar”. Skratten och stojet berättar med all önskvärd tydlighet hur uppskattat det är!

En av de tre grupperna i Virserum. Nu har de 45 minuter tuff träning framför sig. Och man bara längtar... Foto: Nils-Erik Pettersson
En av de tre grupperna i Virserum. Nu har de 45 minuter tuff träning framför sig. Och man bara längtar... Foto: Nils-Erik Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om