Bäst i Sverige på sexhälsa

Kalmar län är bäst i Sverige när det gäller sexuell hälsa för unga. Här finns gott om ungdomsmottagningar, flest tidiga och medicinska aborter i landet och få anmälda sexualbrott. - Det är klart att det är jättebra. Kalmar län har verkligen satsat på ungdomsmottagningar, säger Sylvia Roos, barnmorska i Vimmerby.

Vimmerby2010-08-26 06:19


I går presenterade RFSU en rikstäckande granskning av p-pillersubventioner, ungdomsmottagningar, aborter, sexologiska mottagningar, sexualbrott, våldtäkter och stödet till dem som utsatts för sexualbrott i Sveriges 21 län och regioner.
Rapporten pekar på stora skillnader i service och stöd beroende på var i landet man bor. Kalmar är bästa länet för unga, medan Gotland är sämst. Gotland har till exempel bara en ungdomsmottagning för sina närmare 8 000 ungdomar i åldern 15-24 år. Kalmar län har 13 mottagningar, vilket gör att det går 2402 unga per mottagning. Rikssnittet är 4921 unga per ungdomsmottagning.
Sylvia Roos, barnmorska på MVC och ungdomsmottagningen i Vimmerby, är glatt överraskad.
- Kalmar län har verkligen satsat på ungdomsmottagningar, men att vi låg så här bra till visste jag faktiskt inte. Det är jättebra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om