Bästa ostkakan

Hon bakar en ostkaka med en gyllene färg som en solnedgång över Katthult en sommarkväll.
- Det är äggen. Det ska vara ägg med fin gula, säger Caroline Åkerström, Skillingaryd, som korades till den första svenska mästaren i ostkaka i Vimmerby.

Caroline Åkerström nybakad ostkakemästare

Caroline Åkerström nybakad ostkakemästare

Foto:

Vimmerby2005-11-15 07:17

På initiativ av Bo Carlsson, vd för 50-årsjubilerande Frödinge Mejeri, väcktes vid årsstämman med Föreningen Ostkakans Vänner frågan om utlysande av SM i ostkaketillverkning.
Och så blev det. Till kvaltävlingen i Lammhult tidigare i höst inlämnades ett stort antal hembakade tävlingsostkakor - av dessa utsågs sju finalister, som fick tävla om den åtråvärda titeln svensk mästare. Finalen avgjordes förstås den 14 november, på självaste Emildagen, som ju sedan några år också är Ostkakans dag.
I Lottas kök i Astrid Lindgrens Värld fick juryn smaka på dessa ostkakornas ostkakor - utan annat tillbehör än vatten, för att smaklökarna inte skulle vara annat än objektivt rena.
Att alla i juryn var eniga om vilka tre ostkakor som skulle hamna i topp tyder väl på att just dessa var i en klass för sig.
- Det var hårfint mellan de tre, säger Erik Andersson, landsbygdsutvecklare vid länsstyrelsen i Jönköpings län, som satt i juryn tillsammans med Sven Ekberg, producent och programledare för P1:s matprogram Meny, Jan Johansson, Ostkakans Vänner och Carolina Ericsson, matkonsult vid Hushållningssällskapet i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om